WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het kan nog: bloembollen planten

Maakt jouw hart ook altijd een sprongetje als na een koude winter de eerste voorjaarsbloeiers hun gezicht laten zien? Om dit komende lente in eigen tuin te ervaren moet je snel zijn: je kunt tot half december bloembollen planten. Het is een klusje van niks, maar zorgt voor een flinke dosis vrolijkheid in de toekomst. Zo ga je aan de slag.

Welke bloembollen?

Van september tot en met half december kun je voorjaarsbollen planten. Deze voorjaarsbloeiende bollen zijn sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, tulpen en blauwe druiven. Voor alle bollen geldt: hoe eerder je ze plant, hoe eerder de bloemen opkomen. Wanneer je verschillende soorten bollen plant en kiest voor vroegbloeiers zoals het sneeuwklokje en laatbloeiers zoals de tulp, kijk je de hele lente tegen vrolijke bloemen aan.

Tips voor bloembollen planten

  • Plant de bollen nooit als het gevroren heeft, ook niet bij een beetje nachtvorst.
  • Wacht met planten als de grond nog nat is, anders verrotten de bollen meteen.
  • Maak de grond eerst goed los voordat je gaat planten en vermeng het met wat verse tuinaarde.
  • Maak een gat met een speciale bollenplanter of een tuinschep. De diepte is afhankelijk van het formaat van de bloembol. Houd voor het gemak de dikte van de bol aan en vermenigvuldig dit twee tot drie keer.
  • Leg de bollen in het gat en vul het aan met grond.
  • Geef meteen water voor een eerste groeispurt.
  • En dan begint het grote wachten…

Bollen planten in pot

Heb je geen tuin? Geen probleem! Ook in grote mand of bloempot voor buiten kun je bloembollen planten. Het is wel belangrijk dat de pot groot en diep genoeg is. De bak moet minstens drie keer de hoogte van de bloembol hebben. Zorg er verder voor dat onderin de pot gaten zitten, zodat het overtollige water goed weg kan. Je kunt ook in een pot of bak meerdere lagen bloembollen planten – deze methode heet heet toepasselijk lasagnebeplanting – zodat je het hele seizoen plezier hebt van de voorjaarsbloeiers.

Lees meer over bollen planten in een pot.

nog meer: tuinieren