WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloembollen in pot

Alle soorten bloembollen kunnen in potten geplant worden. Zowel binnen als buiten staan ze mooi, zeker op een balkon zijn bollen in pot ideaal.

bloembollen in pot lasangebeplanting

lasagnebeplanting

Bloembollen in pot planten

Het is van belang dat de pot waarin je de bloembollen gaat planten diep genoeg is. De bak moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben. Helemaal onderin komt een laag van potscherven, hydrokorrels of grind voor drainage. Zorg ervoor dat onderin de pot gaten zitten, zeker als je de bloembollen in pot buiten gaat zetten.

 1. Leg onderin potscherven, grind of hydrokorrels. Zet je de pot buiten, zorg dan dat er wat gaten in de bodem zitten voor de afwatering.
 2. Doe potgrond in de pot.
 3. Stop vervolgens de bollen in de pot. Wees niet te zuinig, doe er lekker veel bollen in.
 4. Vul aan met nog wat potgrond en druk stevig aan.
 5. Geef water.

Potgrond voor bloembollen

De beste grond voor beplanting in potten en bakken is de grond die je in zakken bij de meeste tuincentra koopt. Deze grond is rijker, schoner, insect- en ziekte vrij en minder vast dan de grond in de tuin. Deze potgrond heeft als belangrijke eigenschap dat het lang water vasthoudt. Dit is belangrijk om de bloembollen niet te laten verdrogen. Je kunt de potgrond ook mengen met wat zand, dit vinden bloembollen fijn.

Lasagnebeplanting

Wanneer je grote potten in de tuin hebt staan, kun je kiezen voor lasagnebeplanting. Lasagnebeplanting houdt in dat je verschillende lagen bloembollen onder elkaar plant. Denk hierbij aan drie of vier lagen. Het voordeel van deze methode is dat je gedurende het hele seizoen kunt genieten van de prachtige bloemen die tevoorschijn komen. Kies bijvoorbeeld drie verschillende soorten bloembollen, elk met een andere bloeitijd.

 1. Doe eerst wat potgrond in de pot.
 2. Zet daarna de eerste bollen onderin de pot – bij tulpen met de puntjes omhoog – en doe er vervolgens weer een laag potgrond bovenop.
 3. Daarna de volgende laag bollen, bijvoorbeeld blauwe druifjes.
 4. Doe er weer een laag potgrond op.
 5. Plant vervolgens de laatste laag bollen, bijvoorbeeld krokussen.
 6. Maak af met een laagje potgrond en druk stevig aan. Laat het voorjaar maar komen!
nog meer: tuinieren