Bloembollen planten

Met bloembollen kun je het hele jaar bloeiende bloemen in je tuin hebben. Het planten van bloembollen is niet moeilijk en je kunt met deze mooie bloeiers telkens weer nieuwe hoogtepunten in je tuin creëren.

bloembollen planten tuin

Bloembollen planten

Hoe kun je bloembollen planten wanneer? In deze video vertelt tuinman Jurgen Smit je er alles over.

Wanneer planten

Bloembollen planten doe je ongeveer vanaf half september tot half december. Hoe eerder ze in je tuin staan, hoe vroeger ze het volgende voorjaar in bloei komen. Alleen tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond mag je de bloembollen niet in de grond zetten, ze zullen dan namelijk gelijk bevriezen of verrotten.

Stappenplan

Het is niet moeilijk om bloembollen te planten. Eigenlijk is het belangrijker om goed te letten op de bloeitijden, zodat je bijna het hele jaar bloeiende bloemen in je tuin hebt staan. De bollen planten doe je in de volgende drie stappen.

  1. Een luchtige grond is belangrijk, dus probeer de grond eerst goed los te werken voordat je gaat planten.
  2. Met een speciale bollenplanter, of een plantenschop, maak je daarna een gat in de grond. De diepte van het plantgat is afhankelijk van de grootte van de bloembol. Neem ongeveer twee tot drie keer de dikte van de bol voor de diepte van het plantgat.
  3. Plaats de bollen in het gat en vul aan met grond.

Bloeitijden

Als je bij het planten rekening houdt met de bloeitijden van de bloembollen, kun je op dezelfde plek telkens andere hoogtepunten creëren. Plant bijvoorbeeld eerst wat vroegbloeiende soorten, bijvoorbeeld verwilderingsbollen zoals sneeuwklokjes. Dan kun je overgaan naar de narcissen, waar je vroeg- en laatbloeiende van hebt, en tot slot kies je voor tulpen. Ook kun je bladverliezende soorten, zoals hortensia’s of siergrassen, combineren met vroegbloeiende soorten, zoals narcissen. Plant de groepen narcissen voordat je bladverliezende soort in blad komt. Op deze manier kun je twee keer gebruik maken van hetzelfde stukje grond.

Ben je vergeten bloembollen in het najaar te planten? Je kunt bloembollen ook in pot kopen en in het vroege voorjaar nog in de grond stoppen.

Direct online bloembollen bestellen? Ga naar onze vtwonen.nl.

Bron: in samenwerking met iBulb

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 26 maart 2015 om 15:41

Vraagje:

Hoe kan ik het beste de narcissen die ik deze herfst gepoot heb en die nu bloeien, laten verwilderen?

Alvast bedankt.

anneleenpeeters op 2 april 2015 om 16:07

Hoi Thea, het begin is er. Strooi nu een handje organische mest bij de narcissen, dat slaan ze op als reservevoedsel. Narcissen staan in de zomer graag wat droger. Laat het loof afsterven, knip het niet af. Ze maken zaden in de uitgebloeide bloemen en klusterbollen ondergronds aan de bollen. Spit de grond niet om. Al deze tips helpen de narcissen te verwilderen. ~Marie

Annette Versteeg op 12 december 2017 om 23:55

Hallo,
Ik ben te laat NU om BLOEMBOLLEN IN DE GROND TE POTEN..
Maar, wanneer kan ik in het voorjaar ( welke maand ) in de grond poten.
IK heb ze nieuw gekocht by een tuincentrum gekocht.
Ik wil heel graag myn tuin in volle bloei hebben.
Ik hoor het heel graag JOUW BERICHT AAN MY.

groetjes van Annette

Hoi Annette, je bent in die zin te laat met poten, dat ze waarschijnlijk niet meer of op een ander moment zullen bloeien dan gebruikelijk. Maar als je de bollen al gekocht hebt, kun je ze toch het beste nu nog in de grond stoppen. Als je ze in de schuur laat liggen, verpieteren ze en volgend jaar zijn ze niet meer te poten. Dus gewoon lekker planten op een vorstvrije dag! In de volle grond poten en planten kan in principe altijd als het niet vriest. Dat geldt voor bollen maar ook voor vaste planten. Tenminste, die je van de buitenafdeling haalt. Planten die op een onnatuurlijk moment hun loof hebben en in een kas staan/opgekweekt zijn, komen de overgang naar de volle tuingrond niet te boven. Veel succes. Wil je snel een bloeiende tuin, kijk dan ook een bij deze kant-en-klare borderpakketten: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/border-pakketten/#1-1091