WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de witte kornoelje

De witte kornoelje staat bekend om de felrode takken, maar het wit in de naam verwijst naar de witte bloemen in het voorjaar, tezamen met het groene loof in het voorjaar geeft de plant veel kleur in de tuin.

Waar komt de naam Cornus alba ‘Sibirica’ vandaan?

De witte kornoelje, latijnse naam Cornus alba ‘Sibirica’, het hele jaar mooi. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Het latijnse alba betekent wit. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Hoe en wanneer bloeit de witte kornoelje?

De witte kornoelje hoort bij de heesters, maar is vrij uniek met de felrode takken die van rood naar paars en bijna zwart kunnen verkleuren. In het voorjaar krijgt deze heester felgroene bladeren, daarna start de bloei in mei met geelwitte bloemen die niet echt uitbundig bloeien. In de zomer vanaf juni komen dan de kleine witte bessen. De bladeren verkleuren naar rood in de herfst, voordat deze eraf vallen. Daarna blijven de rode takken van de Cornus alba ‘Sibirica’ over. Het kleurrijke eenjarige hout komt tevoorschijn als de heester alle bladeren heeft verloren. De takken van de witte kornoelje zijn heel stevig en duurzaam.

Waar kun je de witte kornoelje planten in de tuin?

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Geef een alleenstaande witte kornoelje een mooie ruime plaats in de tuin, waar hij zich goed kan ontwikkelen. De witte kornoelje stelt weinig eisen aan de bodem of de standplaats.

Witte kornoelje winterhard en een mooi gezicht in de winter

De witte kornoelje is erg winterhard, de takken geven ook een mooi gezicht aan de tuin in de winter. De kleuren zijn het mooist op het eenjarige hout dat is gevormd in het groeiseizoen, daarvoor is snoeien dus wel gewenst.

Hoe en wanneer witte kornoelje snoeien

De witte kornoelje hoeft niet zoveel gesnoeid te worden, eigenlijk alleen als de vorm verloren dreigt te gaan. Als er meer gekleurde takken gewenst zijn, snoei de witte kornoelje dan elk voorjaar terug tot op een paar ogen boven de grond. De takken die zich daarna zullen ontwikkelen zullen mooi verkleuren in de winter. Voor meer bloemen en bessen is een groter deel van de witte kornoelje laten staan beter, snoei dan het overige deel voor de ontwikkeling van nieuwe gekleurde takken.

67q5skh82la3_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Cornus 'Sibirica'

Cult

'Sibirica'

Familie

witte kornoelje

Latijnse familie

alba

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei terug in het voorjaar. Wortelsnoei in groeiseizoen.

Bemesting

Eventueel mulchen na snoei.

Winterhard

zeer goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

voorkeur voor vochtige grond

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

volle zon, maar schaduw wordt verdragen

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geelwit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend