WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de wilde wingerd

De wilde wingerd is een klimplant die flink kan groeien langs muren of schuttingen. De Latijnse naam van de wilde wingerd, Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’, verwijst naar de bladeren dat drie punten heeft. 

Hoe ziet de Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ eruit?

De bladeren van de wilde wingerd Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ maken deze plant zo bijzonder. In de zomer isoleert het groene blad tegen de warmte. De bladeren van de wilde wingerd verkleuren in de herfst namelijk van groen naar oranje naar vuurrood. Een mooiere herfstkleur dan die van de wilde wingerd bestaat niet, vooral als de zon erop schijnt. Daarnaast is de vorm van deze wilde wingerd bijzonder: het zijn driepuntige bladeren. Aan het einde van het voorjaar bloeit de wilde wingerd, maar de groengele bloemen vallen nauwelijks op. 

Hoe klimt een wilde wingerd?

De wilde wingerd is een echte klimplant en is in staat hele muren of schuttingen te bedekken. De plant kan wel twintig meter lang worden. Met behulp van de steun van muren groeit de wilde wingerd zelf omhoog en in de breedte. Er zijn verhalen over dat deze plant de muur zouden aantasten, maar als de muur goed gevoegd is er niet kalkrijke oude voegen zijn, zal de wilde wingerd geen schade toebrengen aan een muur. Op hout en glas zijn de hechtwortels van de wilde wingerd bijna niet te verwijderen, houd daar dus rekening mee. 

Meer weten over planten die je tegen de muur aan kan planten? Lees meer bij klimplanten

Welke soorten wilde wingerd zijn er?

Er zijn twee soorten wilde wingerd die in ons land veel worden toegepast. Dat is deze soort Parthenocissus tricuspidata (driepuntig) en Parthenocissus quinquefolia (vijftallig blad). Het verschil zit in de hechting en in het blad: vijf losse bladeren versus blad met drie punten. Het blad van de Parthenocissus quinquefolia wordt vaak mooier gevonden en de hechting van Parthenocissus tricuspidata. 

Waar moet ik de wilde wingerd planten? 

De wilde wingerd stelt weinig eisen aan een standplaats, alleen niet tegen een muur op het noorden. Verder is bij het planten van de wilde wingerd belangrijk om de grond te verbeteren omdat een te droge grond niet goed is voor de wilde wingerd, licht zure grond is perfect. Geef elk voorjaar wat organische mest

Moet ik de wilde wingerd snoeien?

Snoei is niet nodig, maar kan het gehele jaar worden uitgevoerd als de wilde wingerd dreigt glas of hout te overwoekeren. Aarzel dan niet om de snoeischaar in de hand te nemen, de wingerd kan het hebben. 

Wilde wingerd kopen

Wil jij de Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ in de tuin? Je kunt deze kopen als tuinplant. 

Oosterse Wilde Wingerd (Parthenocissus tricuspidata veitchii)

Oosterse Wilde Wingerd (Parthenocissus tricuspidata veitchii)

Express Oosterse Wilde Wingerd (Parthenocissus tricuspidata
€ 99,99 bij
zl15yuf8pcj6_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Parthenocissus 'Veitchii'

Cult

'Veitchii'

Familie

wilde wingerd

Familie latijns

tricuspidata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen wegknippen bij hout en glas.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

elke grondsoort

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

1500

Maximaal

2000

Beschrijving

15-20 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend