WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Viltige hoornbloem

De viltige hoornbloem komt oorspronkelijk uit Italië en is een ‘harige’ plant.

Hoe ziet de viltige hoornbloem Cerastium tomentosum eruit?

De viltige hoornbloem, Cerastium tomentosum, waarbij de soortaanduiding tomentosum harig betekent, komt oorspronkelijk uit Italië. De bladeren zijn namelijk behaard en geven het blad de grijzige kleur. Daardoor vallen de witte bloemen een beetje weg tegen de achtergrond van al het blad. Wel is het de moeite waard de zaaddoosjes, waaraan deze plant zijn naam dank, eens van dicht bij te bekijken.

Kan de viltige hoornbloem in een plantenbak?

Al vroeg had men in de gaten dat hoornbloem heel goed gebruikt kan worden in een bak. Het blad gaat mooi over de rand van de bak hangen. De plant kan goed tegen droogte en een keer vergeten water geven is geen probleem. Daarom werd hoornbloem altijd gebruikt in de decoratief bedoelde, met planten gevulde kruiwagens bij boerderijen. Hij is dus erg mooi in de boerderijtuin.

Groeit de hoornbloem in de natuur?

In Nederland en België komt de hoornbloem in de natuur voor. Dit is de akkerhoornbloem met de wetenschappelijke naam Cerastium arvense. De naam hoornbloem en de geslachtsnaam Cerastium, dat is afgeleid van het Griekse woord voor hoorn ‘keras’, slaan op het zaaddoosje van de plant, dat de vorm van een hoorn heeft.

Hoe kan ik de hoornbloem onderhouden?

Hoornbloem staat het best op een zonnige plaats in droge grond. Het is een sterke plant die behoorlijk andere planten kan overwoekeren. Als de grond te rijk aan meststoffen is, dan woekert deze plant nog harder en wordt hij er niet mooier op.

Het blad van de hoornbloem verschijnt vroeg in de lente. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt. Als de plant lelijker begint te worden, dan kun je deze uitnemen, scheuren en de beste delen opnieuw planten. Lees meer bij planten delen.

Wanneer kan ik de Cerastium tomentosum snoeien?

Je kunt aan het begin van het voorjaar de plant afknippen, zodat er nieuwe frisse bladeren worden gevormd. De lange stengels na de bloei kun je ook afknippen.

Een Cerastium tomentosum snoeien is dus meestal een kwestie van de lange stengels afknippen na de bloei. De hoornbloem is een vaste plant en kun je snoeien zoals andere vaste planten. Kijk daarom in het artikel over vaste planten snoeien voor meer informatie.

 

Bestel de plant direct.

0wc54ji8oswf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cerastium tomentosum

Familie

viltige hoornbloem

Familie latijns

tomentosum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip lange stengels af na boei.

Bemesting

Gebruik zeker geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedselarme zandgrond

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

15

Beschrijving

10-15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend