WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de vijgenboom

De vijgenboom is een struik of kleine boom die vruchten produceert: de vijgen. De vijgenboom is ook geschikt als kleine boom in pot

Vijgenboom in de geschiedenis

De vijgenboom, Latijnse naam Ficus carica, is al heel lang in onze cultuur. De vijg wordt namelijk gezien als een van de oudste door de mens geteelde vruchten. De Egyptenaren, Feniciërs en Romeinen zagen vijgen als voedsel, handelswaar of als middel tegen verstopping. De bladeren van de vijgenboom zijn handvormig en werden in het oude testament als bedekkers van de geslachtsdelen van Adam en Eva gebruikt. 

Waar moet je een vijgenboom planten in de tuin?

De vijgenboom houdt van de zon en heeft deze ook nodig voor de vruchtvorming, daarnaast heeft hij graag een droge plek. De boom is redelijk winterhard, maar beschermen tegen de vorst kan geen kwaad. 

Hoe hard groeit de vijgenboom?

De vijgenboom groeit ongeveer een meter per jaar. Maar als de vijg in pot groeit, zal hij iets minder hard groeien omdat hij minder ruimte heeft om te wortelen. 

Wanneer kan ik oogsten van de Ficus carica?

Een vijgenboom produceert het best rijp fruit in warme omstandigheden. In de tropen kunnen wel drie oogsten per jaar plaatsvinden. In ons land staat de vijg het beste tegen een muur op het zuiden. Daar kan men twee oogsten verwachten waarvan er slechts één rijp wordt. De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen. Ze dienen dan verwijderd te worden, zodat de energie wordt gericht op de ontwikkeling van de ‘erwtjes’. Rijpe vijgen kunnen worden geoogst vanaf oktober. Rijpe vijgen bevatten sappig vruchtvlees en belangrijke voedingselementen. Het plantengeslacht komt al duizenden jaren voor. Zij groeit voornamelijk in tropische en subtropische gebieden. Er is een enorme variëteit ontstaan.

Hoe kan ik de Ficus carica snoeien?

De snoei van de vijgenboom hangt af van de vorm. Een waaiervorm, bijvoorbeeld tegen een muur, heeft eerst een sterk gestel nodig. Dit bereik je door elk jaar in februari alle gesteltakken van de vijgenboom met de helft in te korten, totdat de hele muur bedekt is. Vanaf dan verwijder je in juni de top van de helft van de jonge scheuten bij de vijgenboom. In november snoei je de helft van de takken die gedragen hebben terug op 5 centimeter. Als je de vijgenboom zelfstandig in de tuin hebt staan, dan is het snoeipatroon anders. Indien er nog geen stam is, ontwikkel je de eerste twee jaren een stam door in februari alle overige takken weg te snoeien. Het derde jaar snoei je in februari ongeveer de helft van de verlenging van iedere tak voor de helft weg tot op een naar buiten gerichte knop. In hierop volgende jaren is weinig snoei nodig.

Hoe kan ik de vijgenboom onderhouden?

Bescherm de vruchten in de winter tegen vorst door of vitrage of paklinnen te spannen over de waaiervorm van de vijg. De struikvorm kun je beschermen met stro op de vrucht en dit losjes vastbinden met repen vitrage. Verder bestaat het onderhoud van maart tot november uit opbinden van de takken en jonge bomen dienen regelmatig water te krijgen.

Vijgenboom kopen voor in de tuin

Vijgenboom Ficus Carica

Vijgenboom Ficus Carica

Urban Green | Vijgenboom Ficus Carica
€ 99,99 bij
spu5dfe8x0e1_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Ficus carica

Familie

vijgenboom

Latijnse familie

carica

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vorst. Jonge bomen opbinden en water geven.

Snoeien

Snoei afhankelijk van vorm.

Bemesting

Bemest in voorjaar met kunstmest.

Winterhard

redelijk tot minus 10° en vrucht

Bodem

voedselarm en licht

Vochtigheid

droge grond

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor rijpe vruchten

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

900

Beschrijving

3-9 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

nvt

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend