WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Treures

Hoe groot wordt de Treures?

Fraxinus excelsior “Pendula’ is een treures. De gewone es heet voluit Fraxinus excelsior. Excelsior betekent hoger en hoger dan de meeste bomen is ons land wordt de gewone es wel. Tot ruim 40 meter. De majestueuze omvang is de grote waarde van deze boom in een grote tuin. Hij bloeit in het voorjaar maar vrij onopvallend. Net als de vruchten. Hij heeft een beetje herfstkleur, meestal gelig. De treures heeft takken die loodrecht naar beneden hangen. Daardoor ontstaat een soort prieeltje, waar je lekker onder kunt zitten.

Kan de Fraxinus excelsior ‘Pendula’ tegen winterse omstandigheden?

Bijzonder aan essen is dat zij als een van de laatste bomen weer blad krijgen. Voordeel is dat zij het blad ook lang vasthouden tot wel in november. Hierdoor heeft de es meestal geen kans om een mooie herfstkleur te ontwikkelen. Essen komen in bossen in heel Europa voor. Het hout is zeer taai en buigzaam, waardoor het niet snel breekt. Deze boom kan daardoor heel goed tegen wind zonder dat er takken afbreken. Ook werd het hout gebruikt voor de constructie van bruggen en zijn stelen van goed tuingereedschap ook van essenhout gemaakt.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Fraxinus excelsior “Pendula’?

De es Fraxinus excelsior staat graag een beetje vochtig op een plek in de volle zon. Er is nauwelijks onderhoud. Snoei is niet nodig, vanwege de mooie gekweekte vorm. Als je takken wenst te verwijderen, kun je dit het beste laat in het najaar doen.

Meer artikelen lezen kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws. Wil je meer weten over verschillende soorten bloemen, planten en bomen? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

1b55pgw8x2vv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Fraxinus 'Pendula'

Cult

'Pendula'

Familie

gewone es

Familie latijns

excelsior

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Zo min mogelijk.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paarsachtig

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend