WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tongvaren

Waar komt de naam Asplenium scolopendrium vandaan?

De tongvaren Asplenium scolopendrium heeft haar eerste Latijnse naam te danken aan het Griekse woord ‘splen’, wat milt betekent. Vroeger werd Asplenium namelijk gebruikt als middel tegen milt- en leverklachten. Inmiddels zijn er vele soorten over de hele wereld. Asplenium groeit met name in rotsspleten en oude muren. De tongvaren dankt zijn naam aan de lange slanke bladeren, die inderdaad een tongvorm hebben. Hoe donker ze ook groeien. Ze zien er altijd mooi uit met glimmend donkergroen blad. Het is erg mooi om de bladeren te zien uitrollen in het voorjaar. Voor liefhebbers zijn de sporenhoopjes op de onderkant van de bladeren een mooi detail. De bladeren blijven het gehele jaar groen.

Waar groeit de Tongvaren?

Tongvarens groeien zelfs op de allerdonkerste plekjes. Ze hebben zich aangepast aan de groeiomstandigheden in de dichtste loof- en dennenbossen. Varens zijn echte planten uit de prehistorie. Het waren de eerste planten op aarde die bladeren hadden. Het was ook de laatste plantengroep zonder bloemen, want varens planten zich voort via sporen. De bevruchting vindt pas plaats als deze op de grond zijn gevallen.

Wat is een goede standplaats voor de Tongvaren?

De tongvaren kan en dient ook vrij donker te staan. In de zon wordt hij geel. De oudste bladeren kunt in maart of april afknippen. Je houdt dan de mooie bladeren over. Gewend aan het voedsel uit de vele bladeren die in het najaar in de natuurlijke omgeving vallen, houd deze varen van wat compost. Als je dit in het najaar rond de wortels strooit, geef je een beetje extra bescherming tegen de winter. Indien er langdurig droogte is, dien je extra water te geven. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven.

Zelf composteren? Neem dan eens een kijkje in het artikel composteren op onze site.

 

Bestel de plant direct.

4c15n0b8x226_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Asplenium scolopendrium

Familie

tongvaren

Familie latijns

scolopendrium

Onderhoud

Verzorging

Water geven bij langdurige droogte.

Snoeien

Oudste bladeren in voorjaar afknippen.

Bemesting

Compost geven in najaar.

Winterhard

goed

Bodem

kalkrijk

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

halfschaduw tot donker

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

niet van toepassing

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen