WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sporkenhout

Sporkenhout of gewone vuilboom Rhamnus frangula kan onder de rupsen zitten. Als dat zo is, kun je je gelukkig prijzen. Dit is een van de weinige planten in ons land waar de citroenvlinder haar eitjes op afzet. De kleine rupsjes leven van het blad en verpoppen zich aan deze plant. Hierdoor kun je vrijwel het gehele jaar deze vlinders zien. Vrouwtjes zijn daarbij opvallend lichter dan mannetjes.

Wat is de functie van Sporkenhout?

Sporkenhout komt al van oudsher bij ons in de natuur voor. De Nederlandse naam dankt deze struik aan de takken die makkelijk afbreken en werden gesprokkeld om vuur mee te maken. Maar ook de wetenschappelijke naam verwijst hiernaar, Rhamnus – tak en frangula – breekbaar. Het sprokkelen leverde overigens wel erg vieze handen op en zorgde voor een tweede naam, ‘vuilboom’. De schors scheidt namelijk een stinkende substantie af. Kennelijk zat men daardoor met de handen in het haar, want het schijnt een probaat middel geweest te zijn tegen hoofdluis. Ook werd de schors gebruikt om medicijnen met laxerende werking van te maken.

Voor wat voor tuin is de Sporkenhout geschikt?

In de tuin is het geen spectaculaire struik, maar hij staat goed in de wilde of natuurtuin. Ook wordt hij wel geplant als een zogenaamde vulheester die een stuk tuin of openbaar groen dient op te vullen. Dat lukt prima omdat sporkenhout kan uitgroeien tot een struik van vier tot vijf meter hoog. Hij bloeit pas in de zomer met kleine groenwitte bloempjes, waarna rode naar zwart verkleurende bessen verschijnen. Vogels zijn er dol op.

Wat voor bodem is geschikt voor Rhamnus frangula?

Sporkenhout gedijt eigenlijk overal, maar heeft van nature het liefst iets zure en natte bodem. Deze typische plant voor de wilde tuin, kun je prima laten groeien, zonder enig onderhoud eraan te verrichten.

Kan ik de Rhamnus frangula snoeien?

Snoei wordt verdragen. Doe dat in het voorjaar.

Zelf een wilde tuin creëren? Wellicht is de voorbeeldtuin natuurlijke tuin een bezoekje waard. 

 

Bestel de plant direct.

mdf5rur8b3eo_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rhamnus frangula

Familie

sporkenhout

Familie latijns

frangula

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet nodig, kan in voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot zuur

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

500

Beschrijving

4-5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend