WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sinocalycanthus

Twee Chinese taxonomen ontdekten deze heester, de Sinocalycanthus chinensis in 1963 op een berghelling in China. Relatief kort geleden dus.

Geschiedenis van de Sinocalycanthus chinensis

Ze ontdekten direct overeenkomsten met Calycanthus en noemden de plant in eerste instantie Calycanthus chinensis. Omdat met name de bloemen duidelijk van de Calycanthus afwijken, besloten beide heren een jaar later om de heester in een nieuw geslacht, Sinocalycanthus, onder te brengen. In 1980 werden zaden naar onder andere Europa gestuurd en pas in 1987 bloeide de plant voor het eerst buiten China.

Wat zijn eigenschappen van de Sinocalycanthus chinensis?

Sinocalycanthus chinensis is een prachtige struik met grote glimmende grijs lichtbruine bladeren en grote witte bloemen met een geel hart. De alleenstaande bloemen verschijnen aan het eind van de twijgen. De bloemen hebben een prachtige kleurschakering. Ze zijn wit met een crèmegeel met lichtroze hart dat aan de binnenkant paarsrood is. De bloemen geuren niet en bloeien twee keer: in mei/juni en eind augustus. Sinocalycanthus chinensis is windgevoelig en kan tijdens een zomerstorm behoorlijk beschadigen.

Hoe moet ik de Sinocalycanthus chinensis snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar als je de plant jong wilt houden, kun je verjongingssnoei toepassen. Verwijder daarvoor alle dode en zieke takken tot het gezonde hout. Van de oudste gezonde takken snoei je enkele takken zo diep mogelijk weg. Het liefst zo dicht mogelijk boven de grond. Zorg er voor dat je ieder jaar de oudste takken weg snoeit. Daardoor blijft de plant jong en blijft zijn vorm behouden. De overgebleven jongere takken snoei je tot op eenderde terug.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

x2c57re8r17j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Sinocalycanthus chinensis

Familie

Sinocalycanthus

Familie latijns

chinensis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien na de bloei.

Bemesting

Geef een organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit met roze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend