WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierwijnstok

De sierwijnstok Vitis coignetiae komt uit Japan en is rond 1900 in Europa geïntroduceerd. Dit is een wijnstok die niet vanwege de druiven maar het blad wordt aangeplant.

Eigenschappen van de Vitis coignetiae?

Dit blad is groot (tot wel 25 centimeter) en rond. In de zomer is het frisgroen en in de herfst purperrood. Kenners rekenen daarom deze sierdruif tot de mooiste klimplanten. De vruchten zijn daarentegen weinig opvallend. Het zijn kleine zwarte besjes die niet eetbaar zijn. Deze wijnstok kan enorm groeien en bereikt lengtes van wel vijf meter. Hij wordt daarom geplant om grote oppervlakten zoals muren te bedekken.

Waar moet ik de Vitis coignetiae planten?

De beste plek voor een wijnstok is tegen een muur op het zuiden. Dit geldt ook voor de sierwijnstok, hoewel hij vanwege de redelijke winterhardheid ook uit de voeten kan op een andere plaats. De verzorging is veel eenvoudiger dan van een gewone druif, omdat het hierbij toch niet om de vruchten gaat.

Moet ik de Vitis coignetiae snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar het kan wel. In november of december knip je dan de zwaarste zijtakken af. Ook in het groeiseizoen kan het nodig zijn om te uitbundig groeiende zijtakken in te perken. Kijk wel uit met deze wijnstok als hij zich om bijvoorbeeld regenpijpen windt. Op den duur kunnen de krachtige takken schade aanbrengen. Houd daarom mogelijk kwetsbare delen vrij.

Meer informatie over bloemen, planten en bomen is te vinden in de plantenindex. Daarnaast kan je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws door onze tuinblog in de gaten te houden.

f9p5c8t818h5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Vitis coignetiae

Familie

sierwijnstok

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel in winter of tijdens groeiseizoen snoeien.

Bemesting

Organische mest en wat kalk in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

gewone enigszins kalkhoudende gr

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

1000

Beschrijving

tot 10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend