WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sieraardbei

Aardbeien (de verrukkelijke zomerkoninkjes) kent iedereen. Veel minder bekend is dat er liefst 15 verschillende wilde soorten bestaan, zoals deze sieraardbei Fragaria ‘Frel’. Ze zijn inheems in Europa, Azië of Noord-Amerika.

Wat zijn eigenschappen van de sieraardbei?

Het zijn allemaal planten die op open plekken in bossen of langs de randen ervan groeien. De sieraardbei Fragaria ‘Frel’ wordt niet geplant vanwege zijn aardbeien, die zijn namelijk niet zo zoet. Hij bloeit bijzonder rijk en is een goede bodembedekker. Doordat hij de bodem bedekt, houdt hij ook onkruid tegen. Goede redenen om deze plant in de tuin te hebben. De bloemetjes van Fragaria ‘Frel’ hebben een zoetroze kleur.

De geschiedenis van de sieraardbei

Bosaardbeien hebben een lekkere, sterke smaak en zijn rijk aan vitamine c. Tevens is het is een goede bodembedekker. Al in de prehistorie was dit plantje om deze eigenschappen geliefd en de Germanen vertelden al verhalen over de aardbei. De Germaanse godin Freya stopte doodgeboren kindjes in een aardbei om hen zo de hemel binnen te halen. Later werd de aardbei het symbool van de heilige maagd Maria. In de middeleeuwen stond de vrucht juist voor verlokking en werelds genot. In de Renaissance ontdekte men de geneeskrachtige werking van de bosaardbei. Het helpt tegen bloedend tandvlees, diarree en andere kwaaltjes.

Moet ik de sieraardbei bemesten?

Geef de Fragaria ‘Frel’ in het voorjaar mest. Zorg dat er geen stikstof in de mest zit, want daar worden de vruchten waterig en snel rot van. Dek de wortels in de winter af met turfmolm en compost. Zorg dat de blaadjes niet onder de turfmolm komen.

Wat moet ik met de vruchten van de sieraardbei doen?

De vruchten plukt u door ze af te knippen. Knip ook ranken af die tijdens de oogstperiode worden gevormd. Door onder de aardbeien stro of een rooster te leggen blijven de vruchten schoon en droog. Zo wordt rotten voorkomen. Het voordeel van een rooster is dat regen snel in de grond trekt zodat schimmel geen kans krijgt.

Meer informatie over bomen, bloemen en planten is te vinden in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

l735ada83k5g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Fragaria 'Frel'

Cult

'Frel'

Familie

sieraardbei

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip vruchten en ranken die tijdens de oogstperiode worden gevormd af.

Bemesting

In het voorjaar mestgift.

Winterhard

goed

Bodem

voedselrijke grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

September

Overige

Groenblijvend

wintergroen