WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sering

Welke soorten Sering zijn er?

De merkwaardige naam van de sering Syringa vulgaris ‘Andenken an Ludwig Späth’ heeft deze kweekvorm te danken aan de Berlijnse familie Späth, die in de achttiende eeuw de grootste boomkweekschool van de wereld heeft opgericht. Vader Ludwig Späth heeft diverse seringensoorten gekweekt. Toen deze donkerpaarse Syringa vulgaris ‘Andenken an Ludwig Späth’ in 1883 werd gekweekt, is hij naar hem genoemd. De gewone sering, Syringa vulgaris, bloeit bijzonder uitbundig. We noemen dit ook wel een pronkbloeier, een beetje een praatjesmaker onder de seringen. Hij maakt dat wel waar, door de grootste bloemen van alle seringen te geven die ook nog tot de sterkst geurende behoren. Een nostalgische struik, de sering. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. De sering wordt erg gewaardeerd om zijn mooie bloemen die in sterk vertakte trossen zitten, waardoor er niet één, maar verscheidene trossen tegelijkertijd bloeien. Daarnaast geuren seringen heerlijk. De meeste soorten zijn in mei in bloei en een boeket seringen brengt de lente dan echt in huis.

Syringa vulgaris ‘Andenken an Ludwig Späth’?

De Syringa vulgaris ‘Andenken an Ludwig Späth’ heeft last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg omdat ze de heester de benodigde voedingsstoffen afnemen. Verwijder elk jaar de bloemen na de bloei zodat de bloeikwaliteit van het volgende jaar goed is. Mocht een sering te groot worden, dan zie je de mooie bloemen bijna niet meer. Je kunt ze dan sterk terugsnoeien. Als je alle takken in een keer wegsnoeit, krijg je dat jaar geen bloemen. Pas daarom bij grotere seringen een geleidelijke snoei toe.

Hoe kan ik de Sering vulgaris onderhouden?

Bemest de sering elk voorjaar met organische mest. De sering kan last hebben van het seringenmotje. De rupsen van dit motje vreten het blad aan. De toppen van de bladeren worden opgerold. Indien er weinig bladeren zijn aangetast kunt u deze weghalen. Spuit anders met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of deltamethrin (insecticide). Wilt u zelf een Syringa vulgaris ‘Andenken an Ludwig Späth’ in uw tuin? Seringen staan mooi in een boerderijtuin.

 

Bestel de plant direct.

cpc5ztz8hjy9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Syringa 'Andenken an Ludwig Späth'

Cult

'Andenken an Ludwig Späth'

Familie

gewone sering

Familie latijns

vulgaris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Beperk snoei. Verwijder uitgebloeide bloemen (juli) en worteluitlopers (groeiseizoen).

Bemesting

In voorjaar goed bemesten met humusrijke grond.

Winterhard

goed

Bodem

normaal tot kalkrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

500

Beschrijving

4 -5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerpaars

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend