WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sering

De sering Syringa vulgaris Charles Joly‘ is dubbelbloemig en bloeit purperrood. Deze struik bloeit ook nog eens zeer rijk.

Past de Sering in een boerentuin?

De gewone sering, Syringa vulgaris, bloeit bijzonder uitbundig. We noemen dit ook wel een pronkbloeier, een beetje een praatjesmaker onder de seringen. Hij maakt dat wel waar, door de grootste bloemen van alle seringen te geven die ook nog tot de sterkst geurende behoren. Een nostalgische struik. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. De sering wordt erg gewaardeerd om zijn mooie bloemen die in sterk vertakte trossen zitten, waardoor er niet één, maar verscheidene trossen tegelijkertijd bloeien. Daarnaast geuren seringen heerlijk. De meeste soorten zijn in mei in bloei.

Hoe kan ik de Syringa vulgaris ‘Charles Joly’ snoeien?

Seringen hebben last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg omdat ze de heester de benodigde voedingsstoffen afnemen. Daarnaast zorgt het snoeien ervoor dat de sering uitbundig kan bloeien. Verwijder elk jaar de bloemen na de bloei zodat de bloeikwaliteit van het volgende jaar goed is. Mocht de struik te groot worden dan ziet u de mooie bloemen bijna niet meer. U kunt ze dan sterk terugsnoeien. Als u alle takken in een keer wegsnoeit krijgt u dat jaar geen bloemen. Pas daarom bij grotere seringen een geleidelijke snoei toe.

Hoe kan ik de Sering bemesten?

Bemest elk voorjaar met organische mest. De sering kan last hebben van het seringenmotje. De rupsen van dit motje vreten het blad aan. De toppen van de bladeren worden opgerold. Indien er weinig bladeren zijn aangetast, kun je deze weghalen. Spuit anders met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of deltamethrin (insecticide). Er zijn verschillende soorten seringen, in de plantenindex is hier meer informatie over te vinden.

 

Bestel de plant direct.

cn151cw8b0l5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Syringa 'Charles Joly'

Cult

'Charles Joly'

Familie

gewone sering

Familie latijns

vulgaris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verwijder bloemen na de bloei. Snoei wilde scheuten.

Bemesting

In voorjaar bemesten met organische mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

kalkrijk

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

400

Beschrijving

3-4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

purperrood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend