kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schildersverdriet

Het schildersverdriet Saxifraga urbium ‘Clarence Elliott’ is een dwergvorm (10 cm) met roze bloemen en roodachtige bloemstengels.

Wat zijn eigenschappen van schildersverdriet?

De Saxifraga urbium, dat ook wel hoe-langer-hoe-liever en menistenzusjes wordt genoemd, komt uit de Pyreneeën en Ierland. Het is een mooie borderplant, die ook als bodembedekker gebruikt wordt. De onbebladerde bloemstengels worden 20 à 30 centimeter lang. De witte bloemen bezitten rode puntjes. Ze staan met enkele bij elkaar in losse pluimen.

Waar groeit schildersverdriet?

Steenbreek dankt zijn naam aan een bijzondere eigenschap. Naast de Nederlandse naam duidt ook de Latijnse geslachtsnaam Saxifraga deze eigenschap aan – saxum is steen en frango is breken. Deze plant groeit namelijk in rotsachtige gebieden. Met name in spleten waarin zich wat voedingsstoffen en water kunnen verzamelen. De wortels van deze plant scheiden zuren af waardoor natuursteen wordt opgelost. Door zo ‘stenen te breken’ bevecht deze plant zich een plaatsje in rotsachtige omgeving.

Schildersverdriet onderhouden

De planten prefereren vrij vochtige grond. Ze groeien zowel goed op zonnige als wat beschaduwde plaatsen. Na verloop van tijd opnemen en opnieuw uitplanten.

Meer informatie over bloemen, planten en bomen zijn te vinden in de plantenindex. Wil je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Houd dan onze tuinblog in de gaten. Ook kan je inspiratie opdoen op onze website. Neem hiervoor eens een kijkje in de kijktuinen.

 

Bestel de plant direct.

fhs567b8iw5j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Saxifraga Clarence Elliott

Cult

Clarence Elliott

Familie

Schildersverdriet

Familie latijns

urbium

Onderhoud

Verzorging

Bescherm de plant tegen vrieswind.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend