WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schildblad

Het schildblad Darmera peltata is een typische plant voor bij het water. Van nature komt hij voor bij beekjes in Noord-Amerika. Daarom moet hij in natte grond staan.

Wat voor een bladeren heeft de Darmera peltata?

De grote bladeren zijn een prachtig gezicht naast een vijver of stroompje. Deze bladeren worden schildvormig genoemd. Vandaar de Nederlandse naam en de Latijnse soortaanduiding peltata, dat schildvormig betekent. Een blad is meestal 20 tot 25 centimeter lang maar kan wel eens uitgroeien tot een halve meter in doorsnee. De bladstelen kunnen wel een meter hoog worden. In de herfst kan het blad mooi verkleuren en geel tot rood worden. Daarna worden ze bruin en vouwt het blad zich dicht tot een soort beursje. Op zich voldoende reden om van deze plant te houden, maar hij heeft nog een bijzonderheid: de bloei.

Hoe bloeit de Darmera peltata?

Voordat het blad verschijnt, bloeit deze plant. Dat doet hij op kale stengels zonder blad. Daarom wordt schildblad ook wel een ‘naaktbloeier’ genoemd. De prachtige bloemen zijn wit met een roze hart en opvallende gele meeldraden.

Darmera peltata onderhouden

Het best staat Darmera peltata in een natte bodem in de schaduw. Er is weinig jaarlijks onderhoud. Knip alleen de bloemstengels af na de bloei in juni. Verder groeien de wortelstokken van deze plant omhoog, zodat de hele plant na verloop van tijd uit de grond rijst. Je kunt dit tegengaan door de plant op te graven en opnieuw te planten. Doe dit in het najaar vanwege de vroege bloei.

Meer informatie over planten, bloemen en bomen is te vinden in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

cil5jil8so1g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Darmera peltata

Familie

Schildblad

Familie latijns

peltata

Onderhoud

Verzorging

Eventueel opgraven en uitplanten.

Snoeien

Bloemstengels afknippen in juni.

Bemesting

Mulchen in het najaar.

Winterhard

goed

Bodem

tuingrond

Vochtigheid

nat

Licht

Type

Schaduw

Beschrijving

schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witroze

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend