WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Roos Windrush

Rosa ‘Windrush’ is vernoemd naar een rivier in het zuiden van Engeland. Niet ver gelegen van de kweker van deze roos, David Austin. Hij heeft zich gespecialiseerd in doorbloeiende rozen met een aangename geur en mooi uiterlijk.

Wanneer bloeit de Rosa ‘Windrush’?

Rosa ‘Windrush’ bloeit van juni tot en met september met lichtgele naar wit verkleurende bloemen. De geur is vrij sterk en kruidig. Na de bloei vormen zich mooie rozenbottels. In bepaalde geurtherapieën wordt de bloesem van deze roos gebruikt met de intentie als een frisse wind mensen te bevrijden van vastgeroeste ideeën en patronen.

De geschiedenis van rozen

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Waar worden rozen voor gebruikt?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Hoe moet ik de Rosa ‘Windrush’ bemesten?

De Rosa ‘Windrush’ heeft een zonnige standplaats nodig. Rozen kun je flink bemesten. Geef ze voor het seizoen, ergens tussen oktober en maart organische mest. Na de eerste bloei kun je nog een keer bijmesten met anorganische mest. Deze kunstmest werkt namelijk sneller. Gebruik in beide gevallen speciale rozenmest.

Moet ik de Rosa ‘Windrush’ snoeien?

De Rosa ‘Windrush’ is een sterke struik die je in het voorjaar kunt snoeien. Je kunt ze tot de helft in hoogte terugsnoeien. Kies bij de ‘Windrush’ zelf voor wat je mooier vindt. Snoei de uitgebloeide bloemen weg voor een rijkere bloei gedurende het seizoen of laat de bloemen aan de struik zodat je mooie rozenbottels krijgt. Als je de bloemen verwijderd, knip je de roos terug tot het eerste zijtakje met vijf kleine blaadjes.Verwijder wel altijd het wilde opschot in het groeiseizoen. Dit ontneemt de struik anders van voedingstoffen.

Bestel de plant hier.

pso5ogz8rlgg_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rosa 'Windrush'

Cult

'Windrush'

Familie

roos

Onderhoud

Verzorging

Bindt deze klimroos goed op.

Snoeien

Snoei in het voorjaar. Verwijder opschot en evt. bloemen tijdens seizoen.

Bemesting

Flink bemesten met rozenmest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend