kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Roos

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt.

Hoe hoog wordt de Rosa ‘Maria Mathilda’?

Rosa ‘Maria Mathilda’ behoort tot de trosrozen of de Floribunda-groep. Hun meest kenmerkende eigenschap zijn de verscheidene bloemen aan één steel. Daardoor zien de Rosa ‘Maria Mathilda’ er zeer natuurlijk uit. Vaak worden ze aangeplant in een perk waar ze een hoogte bereiken tussen de zeventig en negentig centimeter.

Hoe bloeit de Rosa ‘Maria Mathilda’?

Deze roos is gekweekt vanwege de bloeirijkdom. Gedurende een lang seizoen kan ‘Maria Mathilda’ veel kleur geven aan een perk. Deze kleur is prachtig wit, waarbij de meeldraden bijzonder afsteken. Het is een zeer sterke plant en heeft in de jaren tachtig diverse prijzen gewonnen.

De geschiedenis van rozen

Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Waar worden rozen voor gebruikt?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Hoe moet ik de Rosa ‘Maria Mathilda’ bemesten?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. Rozen kun je flink bemesten. Geef ze voor het seizoen, ergens tussen oktober en maart organische mest. Na de eerste bloei kun je nog een keer bijmesten met anorganische mest. Deze kunstmest werkt namelijk sneller. Gebruik in beide gevallen speciale rozenmest. ‘Maria Mathilda’ kun je elk jaar tot 10 centimeter boven de grond afknippen.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

cuv5nyt8c7uo_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rosa 'Maria Mathilda'

Cult

'Maria Mathilda'

Familie

roos

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in maart. Verwijder in groeiseizoen opschot en uitgebloeide rozen.

Bemesting

Geef rozenmest of organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

enigszins kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

70

Maximaal

90

Beschrijving

tussen 70 en 90 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend