WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Roos

De Rosa ‘Just Joey’ is een oranje roos met een sterke geur die van zomer tot najaar bloeit.

De geschiedenis van rozen

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Waar worden rozen voor gebruikt?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon. Deze roos wordt gerekend tot de grootbloemige rozen.

Moet ik de Rosa ‘Just Joey’ snoeien?

De Rosa ‘Just Joey’ heeft een zonnige standplaats nodig. Snoei deze struik in maart. Verwijder eerst alle beschadigde en dode takken. Vervolgens maak je een skelet met als basis vijf grote takken. Die snoei je alle terug tot zeven ogen, waarbij het bovenste oog aan de buitenkant van de tak zit. De kleinere zijtakken snoei je tot vijf ogen. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden. Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad.

Hoe moet ik de De Rosa ‘Just Joey’ beschermen tegen de vorst?

Bemest de rozen voor en tijdens het seizoen met rozenmest. Deze roos kun je het beste beschermen tegen de vorst.

scd5o1989zjn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rosa 'Just Joey'

Cult

'Just Joey'

Familie

roos

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vorst.

Snoeien

In het voorjaar snoeien.

Bemesting

Bemest voor en tijdens het groeiseizoen.

Winterhard

redelijk

Bodem

tuingrond met eventueel kalk

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

100

Beschrijving

rond een meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

oranje

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend