WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Roos Compassion

Wat voor bloemen heeft de Rosa ‘Compassion’

RosaCompassion‘ is zonder twijfel een van de beste rozen van zijn klasse. Het is een klimmende theehybride en wel een echte doorbloeier. De bloemen zijn abrikooskleurig. Ze geuren heerlijk zacht en zoet. Het is een zeer krachtige, gezonde rechte klimmer.

De symbolische betekenis van de roos

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Hoe kweek ik rozen?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.

Hoe hoogt klimt de Rosa ‘Compassion’?

In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon. Klimrozen maken lange scheuten die makkelijk ergens tegenaan of omheen geleid kunnen worden. De grootbloemige klimrozen worden meestal niet veel hoger dan een meter of vier. Erg mooi als ze maar blijven doorbloeien. Kleinbloemige klimrozen groeien veel krachtiger en komen vaak makkelijk boven de zes meter uit en klimmen overal bereidwillig in. Het aantal rozen is indrukwekkend, maar helaas bloeien ze niet door.

 

Bestel de plant direct.

lhu5njo8dba2_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rosa 'Compassion'

Cult

'Compassion'

Familie

roos

Onderhoud

Detail

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. In de eerste twee jaar worden klimrozen niet gesnoeid. Laat je het daarna ook achterwege, dan zullen takken verhouten waardoor de onderkant kaal wordt. Spaar alle scheuten van vorig jaar, want zij bloeien dit jaar het best. Ze zijn te herkennen aan hun groene kleur en ze hebben nog geen zijscheuten. Van oude takken knip je de zijscheuten af tot op 1 à 2 centimeter. Snoei tenslotte de slechte of sterk houtachtig geworden takken terug tot de grond. Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden. Lange scheuten zorgvuldig opbinden en jaarlijks meer horizontaal uitbuigen. Goed mesten zodat er uit de basis nieuwe krachtige scheuten ontstaan die volgend jaar zorgen voor de mooiste bloei. Deze scheuten zijn in het begin breekbaar en dienen voorzichtig opgebonden te worden.

Verzorging

Bind rozen op.

Snoeien

Snoei in maart. Verwijder uitgebloeide bloemen en opschot.

Bemesting

Geef rozenmest of organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

abrikooskleurig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend