kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Purperklokje

Het purperklokje Heuchera cylindrica ‘Greenfinch’ behoort tot de groenbloemigen en heeft een mooi, hartvormig blad. Het blad is lichtgroen gevlekt en getand.

Eigenschappen van de Heuchera cylindrica ‘Greenfinch’

De Heuchera cylindrica komt uit Noord-Amerika. Het is een bijzondere borderplant die mooi is samen met oranje Geum-cultivars. Het is een sterke soort die meer aanzien geniet vanwege de fraaie bladeren dan vanwege de bloemen. Ze zijn hartvormig en gelobd en wat gevlekt. De bloemstelen zijn tot 70-90 centimeter hoog. De bloemetjes zijn crèmewit of groenachtig. De kroonblaadjes zijn heel klein of ontbreken helemaal. Ze zitten bij elkaar en in een smalle aarvormige tros.

Waar kom de naam Heuchera cylindrica ‘Greenfinch’ vandaan?

Bij purperklokjes, zoals Heuchera’s in het Nederlands worden genoemd, slaat die naam eigenlijk alleen op een paar soorten die roodpaarse bloemen vertonen. Daar wijst bijvoorbeeld het woord ‘bloedrood’ in de naam Heuchera sanguinea op. Dat is dus wel een echt purperklokje. Overigens worden de wilde soorten niet gekweekt, alleen cultivars die dan weer van de soort afwijkende bloemkleuren kunnen vertonen. De naam Heuchera is een vernoeming van Johann Heinrich von Heucher, professor in de geneeskunde. Hij leefde van 1677-1747.

Waar kan ik de Heuchera cylindrica ‘Greenfinch’ het beste planten?

Alle soorten Heuchera stammen uit het zuiden van de USA en het noorden van Mexico. Dat betekent dat de temperatuur lekker mag oplopen, maar hoewel ze de hele dag volle zon goed kunnen hebben, staan ze liever in wat lichte, wisselende schaduw. Humusrijke, voedselrijke grond is absoluut nodig.

Hoe moet ik de Heuchera cylindrica ‘Greenfinch’ onderhouden?

Snoei de Heuchera cylindrica ‘Greenfinch’ in het voorjaar, zodat nieuw blad een goede kans krijgt. Wellicht kan je eens kijken bij snoeien op onze website voor meer informatie. Geef dan ook een basisbemesting met organische mest. Mest tijdens de bloei nog eens. Tijdens droogte water geven. De grond mag niet helemaal uitdrogen. In het begin onkruid tussen de planten goed wieden. Een groepje Heuchera’s geeft al snel een gesloten bladerdek.

7ua56w481iue_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Heuchera 'Greenfinch'

Cult

'Greenfinch'

Familie

purperklokje

Familie latijns

cylindrica

Onderhoud

Verzorging

In begin onkruid goed wegwieden.

Snoeien

Snoei in het voorjaar.

Bemesting

Geef in voorjaar basisbemesting. Mest tijdens bloei nogmaals.

Winterhard

goed

Bodem

elke voedzame tuingrond voldoet

Vochtigheid

normaal, 's winters niet te nat

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

70

Maximaal

90

Beschrijving

70-90 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenachtig

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend