WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pruikenboom

Zowel de Latijnse als de Nederlandse naam verwijzen naar het wonderlijke fenomeen van deze struik (van nature dus geen boom, maar eerder een struik).

Wat voor een bladeren heeft de Cotinus coggygria ‘Red Beauty’?

De pruikenboom Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ heeft groot blad dat licht purperrood is, dat later donkerrood wordt. Hij krijgt ook een mooie herfstkleur. In het voorjaar is er nog weinig aan de hand, wanneer de pruikenboom bloeit met pluimen onopvallende kleine groene bloemen. De blaadjes vallen snel af, maar de behaarde bloemsteeltjes groeien daarna gewoon door. Deze behaarde steeltjes vormen midden in de zomer pluizige bossen die lijken op pruiken of rookpluimen (coggygria betekent ‘rookboom’). Ze zijn violet van kleur en steken vaak mooi af bij de bladeren.

Is de Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ winterhard?

De Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en in ons klimaat niet helemaal winterhard. Bij strenge vorst kan hij invriezen. Een beschutte en zonnige standplaats zijn daarom het best en leveren dan ook de meeste ‘pruiken’ op. De Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ is ook gevoelig voor harde wind, waardoor takken kunnen afbreken.

Algemeen onderhoud Cotinus coggygria ‘Red Beauty’

Als de standplaats van de Cotinus coggygria ‘Red Beauty’ goed is, heeft deze struik nauwelijks verzorging nodig. Vanwege zijn mooie natuurlijke vorm hoeft er ook niet gesnoeid te worden. Alleen indien er dode takken zijn door te veel wind of invriezen, dien je die te verwijderen. Mocht je deze struik willen modelleren, dan kan dat overigens prima. Het voorjaar is het uitgelezen moment. Bij het snoeien komt dan een eigenaardige geur vrij, die de meeste mensen niet aangenaam vinden. Dit is het sap van de takken. Meer informatie over snoeien is te vinden op de site.

Bestel de plant hier.

hpe597081l11_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cotinus 'Red Beauty'

Cult

'Red Beauty'

Familie

pruikenboom

Familie latijns

coggygria

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen bemesting.

Winterhard

matig

Bodem

neutraal tot een beetje kalkacht

Vochtigheid

droog - matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenachtig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend