WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pluimspirea

De pluimspirea Astilbe chinensis ‘Superba’ is een hoge cultivar die nog wel eens als Astilbe taquetii superba wordt aangeboden. Hij bloeit purperroze met lange aren.

Wat voor een plant is de Astilbe?

Deze kruipende vaste plant komt in China vooral bij rivieroevers voor, maar verdraagt desondanks beter droogte dan de andere soorten. Hij groeit uit een stevige wortelstok. De hele Astilbe plant is bruinachtig behaard. De bloeiwijzen zijn smal en stijf en lilaroze van kleur. De oorspronkelijke soort wordt een halve meter hoog.

Wat zijn eigenschappen van de Astilbe?

Astilbes (pluimspirea’s) zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten.

Wanneer bloeit de Astilbe?

De bloeitijd van de Astilbe loopt uiteen van juni-juli tot ver in september. De Astilbe chinensis komt uit China en Korea. Astilbe is een waardevolle borderplant en bodembedekker. Bij de kleuren van de verschillende cultivars overheersen purperroze en lilaroze. Vlinders zijn vaak geziene bezoekers van de fel gekleurde pluimen.De hogere pluimspirea’s worden niet alleen als tuinplant gebruikt, omdat het ook prima snijbloemen zijn.

Hoe moet ik de Astilbe verzorgen?

De meeste Astilbes vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Astilbe kunnen wel op een zonnige plek geplant worden, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval dan ‘verbranden’ ze. Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat. Het mooie is er dan wel af.

Wat voor een grond heeft de Astilbe nodig?

De Chinese pluimspirea heeft bij voorkeur enigszins vochtige grond, maar droogte wordt het beste verdragen van de spirea’s. Geef de Astilbe wel tijdig water. De planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan.

Astilbe bemesten

Organische mest in het voorjaar geeft voeding en zorgt voor meer humus in de grond. Hoge rassen hebben soms steun nodig op winderige plekken. Lees ook eens het interessante artikel over planten beschermen tegen vorst.

Bestel de plant hier.

cq95ph18f7pt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Astilbe 'Superba'

Cult

'Superba'

Familie

pluimspirea

Familie latijns

chinensis

Onderhoud

Verzorging

Extra water tijdens droogte.

Snoeien

Terugknippen in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke tuingrond

Vochtigheid

matig tot groot

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

lichte schaduw tot schaduw

Hoogte

Minimaal

120

Maximaal

120

Beschrijving

120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

purperroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend