WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nandina

In elk jaargetijde heb je plezier van de Nandina domestica. In het voorjaar ontwikkelt Nandina prachtige witte, pluimvormige bloemen. De zomer brengt rode bessen en het najaar laat de bladeren rood kleuren.

 

Waar komt Nandina vandaan?

In het Nederlands heet deze struik hemelse bamboe. Deze struik lijkt op het eerste gezicht misschien op bamboe en hij komt oorspronkelijk ook uit Azië, maar hij is toch echt familie van de wijdverbreide zuurbes. Dat is die struik met de scherpe doorns en opvallende kleine besjes die veel in plantsoenen en als afscheiding wordt gebruikt. De naam komt van de Japanse naam ‘Nanten’, dat probleem (nan)-oplossend (ten) betekent. Hij wordt daarom in Azië veel bij tempels geplant en vandaar de toevoeging ‘hemels’ aan de naam.

Behoudt de Nandina domestica zijn blad in de winter?

Nandina is een van de mooiste lage heesters. Zowel de bloemen als de bessen contrasteren mooi tegen het diepgroene blad. In het najaar verkleurt het blad naar spectaculair rood. Gedurende de winter behoudt de Nandina het blad. Dus dit effect houdt aan tot in het voorjaar. Het kan voorkomen dat de Nandina geen bloemen en bessen krijgt. Er zijn namelijk soorten die verschil maken tussen mannelijke en vrouwelijke exemplaren. Je hebt er dan van beide een nodig.

Hoe onderhoud ik Nandina domestica?

De Nandina is niet helemaal winterhard. Daarom kan hij het beste op een beschutte plaats staan en wat toegedekt met naaldboomtakken. Mochten de takken zijn ingevroren dan kun je deze diep terugsnoeien in het voorjaar. Meer tips om planten tegen vorst te beschermen zijn te vinden in het artikel planten beschermen tegen vorst. Verder is er geen onderhoud nodig.

Meer artikelen lezen? Dit kan. Hou hiervoor onze site in de gaten. Daarnaast kan je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

7lo55rp83p4r_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Nandina dosmestica

Familie

Nandina

Familie latijns

domestica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Bij vorstschade in voorjaar takken wegsnoeien.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

maximaal 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen