WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Monnikskap

Wanneer bloeit de Aconitum henryi ‘Spark’s Variety’?

De diepblauw bloeiende monnikskap Aconitum henryi ‘Spark’s Variety’ werd jarenlang tot de soort Aconitum cammarum gerekend. Gewoon een foutje, door vergelijkende studie kwam men erachter dat het met deze cultivar uit 1898 anders zat. Hij wordt meestal 120 centimeter hoog, soms zelfs hoger. De stengels vertakken sterk. De bloei valt in juli en augustus en de bloemen zijn steriel. Er zullen dus nooit vruchten aan deze plant verschijnen en vermeerdering uit zaad is niet mogelijk.

Is de Aconitum henryi ‘Spark’s Variety’ giftig?

Monnikskap is een mooie, maar giftige plant. In vroegere tijden werd het sap van monnikskap gebruikt voor de gifbeker. Edellieden en rijke burgers werden veroordeeld tot het drinken van de gifbeker, wanneer zij een ernstig delict hadden gepleegd. Aconitum zorgt voor een snelle dood. Arme mensen moesten scheerling drinken, wat een langzame en zeer pijnlijke dood als gevolg heeft. Houd kleine kinderen dus uit de buurt van deze planten!

Monnikskap voor hommels

De naam dankt de plant aan zijn bloem, die wel iets weg heeft van de kap van een monnik uit de Middeleeuwen. Die ‘kappen’ zijn zeer geschikt voor het bezoek van hommels. Ze strijken neer op de twee nectargevende kroonblaadjes en zorgen uiteindelijk voor de bestuiving van de andere planten. Er zijn zo’n tachtig soorten monnikskappen, die soms wel twee meter hoog kunnen worden. Meer informatie over de verschillende soorten is te vinden in de plantenindex.

Hoe kan ik Aconitum henryi ‘Spark’s Variety’ onderhouden?

Monnikskappen houden van koele, iets vochtige grond. Ze kunnen echter slecht tegen langdurig natte grond. Zorg dus voor een goede ontwatering. Het liefst staan ze in lichte schaduw. Knip de bloemen in elk geval af in het voorjaar, eventueel al eerder in het najaar. Ze vragen vrij veel stikstofrijke voeding. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar en later nog eens tijdens de bloei is zeer belangrijk. Geef water tijdens langer durende droogte. Door droogte krijgen de planten eerder last van zwarte luis. Het is aan te raden al vroeg rijshout of plantensteunen bij de planten te zetten om uit elkaar vallen en omwaaien van de stengels te voorkomen.

Bestel de plant hier.

65k59zw88lvs_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aconitum 'Spark's Variety'

Cult

'Spark's Variety'

Familie

monnikskap

Familie latijns

henryi

Onderhoud

Verzorging

Geef steun tijdens groei en water tijdens droogte.

Snoeien

In najaar en definitief in voorjaar dode stengels wegnemen.

Bemesting

Organische basisbemesting in voorjaar en tijdens bloei

Winterhard

zeer goed

Bodem

vochthoudende, normale tuingrond

Vochtigheid

normaal, grond mag niet uitdrogen

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

halfschaduw tot zelfs schaduw

Hoogte

Minimaal

120

Maximaal

120

Beschrijving

120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

diep violetblauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend