WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Magnolia

Magnolia loebneri Leonard Messel’ is een zeer mooie cultivar met lichtroze bloemen die van binnen wit zijn. Hij bloeit al mooi kort na het aanplanten.

Wanneer staat de Magnolia in bloei?

Magnolia loebneri is een kruisingssoort tussen de struikvormige Magnolia stellata en de boomvormige Magnolia kobus. Het wordt daardoor een laagvertakte, kleine boom (tot 8 meter) of een grote struik met meerdere grondtakken (tot 6 meter). De bloei valt in april-mei. De witte bloemen zijn stervormig en groot en ze geuren heerlijk zoet. Het blad is ovaal en tot 15 centimeter lang.

Is de Magnolia leobneri ‘Leonard Messel’ een naaktbloeier?

In de lente verschijnen niet alleen tulpen uit de grond en maar ook aan de magnolia. Althans de vorm van de magnoliabloem doet sterk aan tulpen denken. Daarmee is de magnolia een van de mooist bloeiende bomen. De bloemen vallen des te meer op omdat ze verschijnen voordat er blad aan de boom zit. Dit noemt men een naaktbloeier. De naakte takken zijn rijkelijk bedekt met bloemen in diverse mogelijke kleuren van wit tot rood en paars. Niet zo veel keus als bij tulpenbollen, maar toch zeer divers. Ten onrechte wordt de magnolia in het Nederlands ook wel tulpenboom genoemd. Er is echter een andere boom van het geslacht Liriodendron dat deze naam heeft. De correcte Nederlandse naam is Franse beverboom. De knopschubben zijn namelijk zo behaard, dat het iets weg heeft van het velletje van een bever. Buiten de prachtige bloeitijd is er meestal niet veel spectaculairs aan de boom te beleven. Tenzij u geluk hebt en er vruchtenkolfjes met rode bessen worden gevormd. De magnolia is al vroeg in de evolutie ontstaan en is daardoor een van de oudste boomsoorten op aarde.

Hoe kan ik de Magnolia loebneri ‘Leonard Messel’ snoeien?

De Magnolia loebneri Leonard Messel’ heeft zeer gevoelige wortels. Mocht u deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst omzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Wellicht is het beter hiervoor een vakman in te schakelen. Snoei de magnolia liever niet. Het hout is zeer zacht en maakt kans te gaan rotten. Vanwege de vroege bloei en de tere bloemblaadjes heeft deze boom regelmatig last van nachtvorst. Bescherm de Magnolia loebneri ‘Leonard Messel’ tegen vorst, dit kun je doen door een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.

Ben je helemaal gek op magnolia’s, maak dan ook eens de magnoliawandeling!

 

Bestel de plant direct.

r7a50o180hqd_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Magnolia 'Leonard Messel'

Cult

'Leonard Messel'

Familie

Magnolia

Familie latijns

loebneri

Onderhoud

Verzorging

Bij vroege bloei afdekken tegen vorst.

Snoeien

Hooguit corrigerende snoei (einde winter).

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

800

Maximaal

800

Beschrijving

8 meter

Kleuren

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lichtroze met wit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend