WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lavendel

De ‘echte’ lavendel, Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’ krijgt in de zomer mooie violetkleurige bloemen.

De geur van Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’

Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’ is net als andere soorten lavendel al een aantal jaren erg trendy. Dat is een aantal redenen voor. Lavendel geurt verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne.

Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’ als decoratie

Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die gedurende de winter aan de plan blijven. Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje. Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien.

Hoe hoog wordt Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’?

De oorsprong van de lavendel is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk. Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel.

Latijnse betekenis van Lavandula

De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat in het Latijn ‘wassen’ betekent. De Romeinen en de Grieken gebruikten lavendel als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking. Echte lavendel heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress.

Wanneer bloeit de Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’?

Angustifolia betekent smalbladig. De blaadjes van Lavandula angustifolia zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Hoe meer echte lavendel in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt.

Hoe moet ik Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’ snoeien?

Net als andere soorten lavendel is Lavandula angustifolia ‘Silver Blue’ geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid snoeien. Een beetje hulp nodig? Op de website staat een handige video waarin wordt laten zien hoe je lavendel moet snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zul je voor een nieuwe struik moeten zorgen. Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen. ’s Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de lavendel bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit. Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel.

Lavendelschimmel bestrijden

Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten.

 

Bestel de plant direct.

1lx5gxs8flbn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Lavandula 'Silver Blue'

Cult

'Silver Blue'

Familie

lavendel

Familie latijns

angustifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Strooi jaarlijks kalk bij de lavendel.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

maximaal 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

violet

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen