WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kruipwilg

Hoe hoog wordt de kruipwilg?

De kruipwilg, Salix repens, lijkt nauwelijks op de bekende wilgenbomen. Het is een lage struik die meestal nog geen meter hoog wordt. Wel heeft hij de typerende wilgenkatjes in april. Hij kan veel beter tegen droogte dan de meeste wilgen en komt daarom bij ons in de natuur voor in duinen of heidevelden. Dat komt mede omdat de blaadjes aan de onderkant behaard zijn en daardoor minder vocht verdampen.

De geschiedenis van de wilg

De wilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers. Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd.

Wanneer bloeit de Salix repens?

De bloei van de wilg in het voorjaar is een wonderschone verschijning. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor de bijen en vlinders.

Hoe kan ik de Salix repens onderhouden?

Wilgen houden van water. Meer weten over het bewateren van planten? Kijk dan eens in het artikel planten water geven. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten.

Bestel de plant hier.

kgp5hxs8xzol_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Salix repens

Familie

kruipwilg

Familie latijns

repens

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei niet nodig.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

geen voorkeur

Vochtigheid

droog tot matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

100

Beschrijving

tot 1 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

katjes

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend