WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Krentenboompje

Wanneer bloeit de krentenboom?

Het krentenboompje (of krentenboom) Amelacnhier lamarckii komt oorspronkelijk uit Canada (een oudere naam was Amelanchier canadensis). Hij lijkt sterk op de andere bekende soort Amelacnhier laevis en is net als deze volledig winterhard, maar loopt in het voorjaar mooi bruinrood uit en heeft fraaie gele tot oranje herfstkleuren. De bloei valt in april en mei. De vruchten die na de rijke bloei verschijnen, zijn bijna zwart. De struik of boom wordt tot 6 m hoog en 4 m breed. Door de open takkenstructuur maakt de plant nooit een donkere indruk.

Zijn de vruchten van de krentenboom eetbaar?

Van de Amelanchier of krentenboom heb je minstens drie keer per jaar plezier, met een beetje geluk zelfs vier keer. Deze aardige bladverliezende struiken of kleine bomen lopen in het voorjaar uit met schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Daarna volgt een overweldigende bloei met hangende trosjes witte bloempjes. Tijdens de bloei zijn de planten helemaal overdekt met bloemen. Vervolgens verschijnen de krenten, de vruchten waaraan deze soorten hun naam krentenboompjes danken. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Dat is het derde plezier. Hopelijk kun je ervan profiteren, want ook veel vogels zijn gek op de vruchten en hebben de struik of boom vaak binnen enkele uren leeggeplunderd. Grijp je ernaast dan volgt nog het vierde (voor jouw dan derde) plezier: de prachtige vlammende herfstkleuren van het blad voor het afvalt. Hoewel er een paar Oost-Aziatische soorten bestaan, stammen de meeste krentenboompjes uit Noord-Amerika. Enkele soorten zijn inmiddels ook in Europa ingeburgerd.

Hoe onderhoud ik de krentenboom?

Krentenboompjes zijn probleemloze planten met een mooie ronde kroonvorm die vrijwel overal goed willen groeien, zolang de grond maar iets zuur is. Ze vragen zelfs nauwelijks extra voedsel, hoewel mulch op de grond boven de wortels op prijs wordt gesteld.

Wanneer kan ik de krentenboom het beste snoeien?

Snoei is zelden nodig, alleen bij verkeerd groeiende of in de weg zittende takken, bijvoorbeeld takken die elkaar kruisen. Verwijder deze takken in de winter.

 

Bestel de plant direct.

 

Shop fijne tools voor je tuin…

Kruiwagenwinkel.nl Boerderij kruiwagen 130 liter - Binnenband

Kruiwagenwinkel.nl Boerderij kruiwagen 130 liter - Binnenband

€164,50 bij Plantenwinkel.nl
0ih5tob8oyuq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Amelanchier lamarckii

Familie

krentenboompje

Familie latijns

lamarckii

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei verkeerd geplaatste takken

Bemesting

Mulch eventueel in het najaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

liefst humusrijke, iets zure gro

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend