WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de kievitsbloem

De kievitsbloem, Fritillaria meleagris, is inheems in onze wilde natuur, want hij komt oorspronkelijk vooral in Zuidoost-Europa voor. Het is een bolgewas met smalle blaadjes en geknikte, geruit gevlekte bloemen in de bloei tijdens maart en april. De bloemkleur is variabel, van gevlekt lilarood tot veel lichter en zelfs bijna wit. De kievitsbloem wordt ongeveer tot 35 cm hoog, maar meestal lager.

Wat betekent Fritillaria?

Het geslacht Fritillaria behoort tot de lelieachtigen. Het zijn bolgewassen, in totaal zo’n 85 soorten wereldwijd op het noordelijk halfrond. De naam komt van het Latijnse fritillus, wat zoveel betekent als ‘de beker waarin dobbelsteentjes worden geschud’. Het slaat op de ruitvormige tekening (dobbelsteentjes) op de bloemen van sommige soorten.

Wanneer bloeit de Fritillaria?

De planten vormen opgaande, onvertakte stengels en meestal lijnvormig blad. De bloemen zijn zestallig, klokvormig en ze hangen geknikt aan de stengels. De meeste soorten bloeien in het voorjaar.

Hoe kan ik de kievitsbloem verzorgen?

De planten vragen goed gedraineerde, vochtige grond en een beschutte, zonnige groeiplaats. Geef bij het uitlopen van het blad wat mest. Bij droogte is water geven belangrijk. Van sommige soorten kunnen de bollen in de grond blijven en verwilderen, in andere gevallen (de minder winterharde) moeten ze vorstvrij overwinteren. Vergelend blad niet afsnijden, maar rustig laten afsterven. De kievitsbloem vraagt vochtige, voedzame grond en kan goed verwilderen op een geschikte plek.

Koop de kievitsbloem

Bestel de kievitsbloem direct.

1ix5xjt82lif_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Fritillaria meleagris

Familie

kievitsbloem

Familie latijns

meleagris

Onderhoud

Verzorging

Zorg dat de grond niet uitdroogt.

Snoeien

Niet snoeien

Bemesting

Bij het uitlopen organische bemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

vochtige, voedzame, humusrijke g

Vochtigheid

meer dan normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

35

Beschrijving

tot 35 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

lilapaars tot wit, variabel

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend