WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Karmozijnbes

Wat voor bloemen krijgt de Karmozijnbes?

Op de aar van karmozijnbes Phytolacca americana voltrekt zich een complete metamorfose.  In juli en augustus bloeien de aren met bloemen die van wit naar rood verkleuren. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid en door insecten zijn bevrucht, worden er dikke blauwzwarte bessen gevormd. Wanneer de eerste nachtvorst is geweest verwelken ze. Die bessen worden gebruikt als natuurlijke kleurstof in bijvoorbeeld limonades.

Werkt de Phytolacca americana geneeskrachtig?

Sommige soorten karmozijnbes worden medicinaal gebruikt. De pit en de wortels van de bes zijn echter giftig. Het sap kan een branderig gevoel op de huid geven. Een te grote dosis kan leiden tot overgeven en stuiptrekkingen. Indianen gebruikten karmozijnbes als medicijn en om hun kleding, gebruiksvoorwerpen en sieraden, soms zelfs het lijf, mee te beschilderen. De bessen werden in Frankrijk en Italië door onbetrouwbare wijnverkopers gebruikt om slechte wijn een betere smaak en kleur te geven. Je kunt je voorstellen dat dit nog wel eens tot vergiftiging leidde.

Heeft de Karmozijnbes last van uitlopers?

Phytolacca is een beetje een wildeman. Hij zaait zichzelf spontaan uit en heeft vele uitlopers. Wanneer je het aantal beperkt wilt houden, zul je dus op tijd moeten wieden. De vroegere naam van Phytolacca americana is Phytolacca decandra. Deca betekent ’tien’ en dat verwijst naar het aantal meeldraden dat de plant bezit. De naam americana verwijst naar het gebied waar de plant zijn oorsprong vindt.

Wat voor bodem is geschikt voor de Phytolacca americana?

De karmozijnbes heeft weinig onderhoud nodig. De plant houdt van (half)schaduw en een voedselrijke bodem. Meer weten over verschillende soorten planten, bomen en bloemen? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex. Daarnaast vind je op de website meer informatie over tuinieren. Hou bijvoorbeeld onze tuinblog in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws.

64054d78cfy9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Phytolacca americana

Familie

karmozijnbes

Familie latijns

americana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventuele zaailingen wieden.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

uitstekend

Bodem

humusrijke bodem

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend