WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse kornoelje

De Japanse kornoelje Cornus kousa ‘Satomi‘ is een heel bijzondere struik vanwege zijn roodroze bloemen.

Wat voor bloemen krijgt de Japanse kornoelje?

De Japanse kornoelje is een buitenbeentje in het assortiment van kornoeljes. De naam is niet echt ingeburgerd in ons land, maar we zien hem hier ook niet zo vaak. Hij is vrij teer is en gevoelig voor de juiste omstandigheden. Als hij goed aanslaat is het echter een prachtige struik. Hij bloeit uitbundig met witte bloemen. De eigenlijke bloem is een wit knopje met er omheen vier grote witte schutbladeren. Als de bloem is uitgebloeid blijven de schutbladeren staan, waardoor het lijkt dat hij heel lang bloeit. In de herfst verschijnen heel aparte vruchten die lijken op lychees. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Het wordt niet aangeraden veel vruchten te eten. In elk geval niet de schil. Als de vruchten aan de struik hangen, begint het blad te verkleuren naar purperrood. Als dit afvalt, ziet men dat de stammen van deze kornoelje niet bijzonder van kleur zijn.

Wanneer staat de Cornus kousa ‘Satomi’ in bloei?

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar, mooi groen loof in de zomer, bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Wat voor bloemen krijgt de Cornus kousa ‘Satomi’?

Een alleenstaande Cornus kousa ‘Satomi’ moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. De Japanse kornoelje is gevoelig is voor de juiste omstandigheden. Hij heeft een tegen wind beschutte plek nodig in de zon tot halfschaduw. Daarnaast heeft hij behoefte aan voedsel. Geef de Cornus kousa ‘Satomi’ daarom elk voorjaar een flinke laag humusrijke compost.

Is het nodig om je Japanse kornoelje te snoeien?

Deze kornoelje hoeft niet te worden gesnoeid, want hij heeft een schitterende natuurlijke vorm. Echter, je kunt wel het dode hout wegknippen of takken snoeien als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Als je dit in de winter doet, ziet je het beste waar je moet knippen.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast is hier informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin.

 

Bestel de plant direct.

obz5j398ghxa_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cornus 'Satomi'

Cult

'Satomi'

Familie

Japanse kornoelje

Familie latijns

kousa

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien is niet nodig. Evt. in de winter dood hout wegknippen.

Bemesting

In voorjaar humusrijke compost.

Winterhard

zeer goed

Bodem

goed doorlatende grond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

250 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

roodroze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend