Japanse holpijpEquisetum japonicum

Waar bloeit de Japanse holpijp het beste?

De Japanse holpijp, Equisetum japonicum,  is een bladplant. De stengels zijn zeer smal, rond, lang en hebben zwarte ringen. De plant wordt ongeveer 80 centimeter hoog en staat graag in de zon of halfschaduw. Zet deze plant 0/-40 cm diepEquisetum is een geslacht van droge grond, natte-oever- of moerasplanten waarvan diverse soorten ook in ons deel van Europa inheems zijn. Ze zien er heel merkwaardig, bijna voorhistorisch uit met hun ronde, holle groene stengels met vaak bruine ‘knopen’ (de verdikkingen tussen de ‘leden’ van de stengel. Die stengels zijn verder bladerloos. In feite nemen ze de functie van blad over en staan in hele bossen naast elkaar in het water. Zet er varens bij en je hebt een plaatje dat miljoenen jaren geleden gemaakt zou kunnen zijn.

Hoe kan ik de Equisetum japonicum snoeien?

Alle soorten Equisetum zijn behoorlijke woekeraars. Daarom worden ze liefst in een aan alle zijden gesloten bak in het water gezet. Dan kost het de zoekende wortelstok waar de stengels uit opschieten tenminste nog enige moeite om verder in de vijver door te dringen. Maar als je hem niet tijdig kortwiekt, zal hij dat na enige tijd toch gaan doen. Zet deze plant in een mand met vijveraarde en een laag kiezel.

Op de hoogte blijven van het laatste tuininspiratie? Dat kan! Daarnaast vind je op de site meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Kristel (tuinieren.nl) op 7 augustus 2015 om 10:43

Japanse holpijp (Equisetum Japonicum) staat het liefst met zijn voeten in het water en is dol op vocht, dus in principe zou hij op een lichte plek in de badkamer moeten kunnen. Zorg wel dat hij constant over water beschikt, dat er voldoende geventileerd wordt en hij uit de buurt van een radiator blijft in de winter.

>

EH van der Hoeven op 4 augustus 2015 om 01:48

even een vaag . Kan ik de Japanse holpijp in een badkamer met licht zetten,

EvdH