WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse den

Welke soorten Japanse den zijn er?

De Japanse denPinus parviflora, komt uit Japan. Hier wordt hij veel gekweekt als bonsaiboompje. Het kan echter ook een grote boom tot twintig meter worden, maar blijft bij ons meestal lager. De kroon is piramidaal, de naalden staan met vijf stuks in bosjes bij elkaar. De onderzijden zijn grijsblauw, de bovenzijden groen. De sierlijke kegels zijn rond en worden tot tien centimeter groot. Ze kunnen jarenlang aan de boom blijven zitten. ‘Glauca’ blijft veel kleiner dan de soort. Hij wordt maximaal 8 m hoog. De naalden zijn veel blauwer en de kegelproductie is vrij groot. De groeivorm kan wat minder strak zijn dan van de soort.

Wat is de functie van een Den?

De Pinus, den of pijnboom, is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen.  De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen. Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen: de naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud!

Welke standplaats is geschikt voor Pinus parviflora?

De standplaats van de Pinus parviflora dient goed gedraineerd te blijven. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte.

 

Bestel de plant direct.

pti5yip8l5de_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Pinus 'Glauca'

Cult

'Glauca'

Familie

Japanse den

Familie latijns

parviflora

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Eventueel coniferenmest geven.

Winterhard

uitstekend

Bodem

iedere goed gedraineerde grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

800

Beschrijving

tot 8 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

bruine kegels

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen