WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Italiaanse aronskelk

Hoe bloeit de Italiaanse aronskelk?

Het blad van de Italiaanse aronskelk, Arum italicum, is wit geaderd. De bloemen hebben een groen schutblad en een gele kolf. In de herfst rijpen de rode, giftige bessen. Aronskelk is geen plant die je om de bloemen bewondert. De bloemen zijn namelijk het minst opvallende aan aronskelk. Zowel het blad als de bessen van de plant zijn giftig. Vroeger werd het sap van de bessen gebruikt voor het bereiden van stijfsel. De naam aronskelk is afgeleid van de Joodse hogepriester Aäron aan wiens staf een paarse bloemknots ontsproot. De bloeikolf van aronskelk lijkt ook op een staf.

Heeft de Arum italicum een sierwaarde?

Aronskelken worden vaak geassocieerd met grafbloemen, omdat het vroeger vaak leek alsof deze prachtige bloemen alleen daar hun toepassing vonden. Gelukkig is Arum dat niveau ontstegen en sieren ze nu menig boeket. De kelkachtige bloemen hebben een grote decoratieve waarde. Gelukkig vinden we Arum ook steeds vaker terug in de tuin. De aronskelk is genoemd naar de Italiaanse arts en plantenbeschrijver R. Zantedeschia. De plant staat ook wel bekend onder die naam. Aronskelken houden van een matige tot vochtige ondergrond en zijn daarom heel geschikt om in het moerasgedeelte van een vijver geplant te worden. Maar ook in een flinke pot op het terras of balkon misstaan ze niet. Zelf een Arum italicum planten, kijk dan eens in onze shop voor een mooie pot. De opvallende bloem die zo karakterestiek is voor de aronskelk, is in feite een schutblad (bractae) met in het midden de langgerekte, staafvormige stuifmeeldrager (spadix).

Waarom heeft de aronskelk een fel schutblad?

Het schutblad is wit, geel, rood of roze, afhankelijk van de soort. De felle kleur van het schutblad heeft als doel insecten aan te trekken die de minieme bloemen op de spadix moeten bevruchten. Een tegendraadse plant. Hij doet alles anders dan de meeste planten. Het blad verschijnt in de herfst en verdwijnt in het voorjaar. In de lente gaat aronskelk bloeien, maar in de zomer verliest hij zijn blad weer. In de late zomer ontstaan er zaadkolven met knaloranje bessen. Wanneer de bloem niet op de goede plek staat, zullen er wel bladeren ontstaan, maar geen bloemen.

Welke standplaats is geschikt voor Arum italicum?

Geschikt voor onder bomen en struiken. Op deze plek groeien de planten makkelijk en breiden zich gestaag uit.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten.

Bestel de plant hier.

x1h5a108uxc6_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Arum italicum

Familie

Italiaanse aronskelk

Familie latijns

italicum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

matig

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

30

Beschrijving

20-30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend