IJzerhardVerbena bonariensis

IJzerhard, Verbena bonariensis, is een vaste plant die heel vaak eenjarig wordt gekweekt maar onze winters wel degelijk kan overleven als er voor goede winterbescherming wordt gezorgd. Zij zaaien zichzelf sterk uit, zodat er in het voorjaar meestal wel zaailingen zijn die weer kunnen bloeien. Dit is een van de populairste vlinderplanten.

Welke soorten Verbena zijn er?

Verbena’s zijn rijk bloeiende planten uit tropisch en meer gematigd Amerika. Er zijn veel hangplanten of klimplanten bij en het onderhoud is erg gemakkelijk. Ziedaar de redenen waarom ze steeds populairder worden. Bovendien zijn ze door hun open structuur erg mooi in allerlei plantencombinaties. De opgaande soorten zijn ideale zogenaamde weefplanten, waarbij ze andere planten in een border met elkaar verbinden.

De geschiedenis van de Verbena bonariensis

Er is een soort die bij ons in de natuur voorkomt, Verbena officinalis, die al sinds de oudheid in gebruik is als medicijn tegen diverse kwalen. In de middeleeuwen ook tegen wonden door ijzeren wapens, een verklaring voor de naam ijzerhard. Door deze werking werd het kruid als heilig gezien in verschillende culturen en zou het beschermen tegen het kwade. Daarom droegen Romeinse priesters een krans van ijzerkruid om de nek en maakten magiërs met dit kruid pantsers ondoordringbaar, nog een naamsverklaring.

Helaas hebben de soorten voor de tuin een minder interessante historie, maar ze zijn wel veel decoratiever. De soort Verbena bonariensis heeft heel lang Verbena patagonica geheten. Patagonië, het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika, is de oorspronkelijke vindplaats van deze plant.

Waar kan ik Verbena bonariensis planten?

Verbena’s houden vooral van warme, zonnige groeiplaatsen. Liefst ook beschut. Droogte is niet gauw een probleem, maar bij langdurige droogte is water geven wel aan te raden. Zeker ’s winters mag de grond niet te lang nat blijven.

Heeft de Verbena bonariensis winterbescherming nodig?

Zorg voor winterbescherming bij de overblijvende soorten, want ze zijn maar matig winterhard.

Moet ik Verbena bonariensis snoeien?

Opgaande soorten eventueel pas in het voorjaar opschonen, de uitgebloeide stengels kunnen heel decoratief zijn. Planten in potten worden meestal al in het najaar weggedaan.

Wanneer moet ik Verbena bonariensis bemesten?

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Planten in potten vaker voeding geven. Patagonisch ijzerhard kan zich zeer goed uitzaaien onder de juiste omstandigheden. Je komt hem dan op verrassende plaatsen in de tuin tegen.

Tip: wil je genieten van een mooie border met ijzerhard erin? Dan kun je onze kant-en-klare siergrassenborder.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 23 oktober 2015 om 14:25

Hoi, de afgelopen jaren hebben we niet alleen strenge winters maar ook natte winters gehad. Dat doet je verbena ook de das om. Knip de moederplanten niet te kort af. In de holle stengels blijft water staan, wat zorgt voor verrotting. Wip de grond rondom de planten wat los, zo komt er lucht in de bodem en droogt hij eerder op. En als dit allemaal niet helpt, verplant dan net als alle jaren je zaalingen naar de plek waar jij ze wilt hebben. ~Marie

>

Anoniem op 17 oktober 2015 om 11:31

Heb de verbena bonariensis al jaren in de border. Typisch is dat
hij steeds uitzaait tussen de klinkers en tegels van het aangrenzende terras en nooit in de border zelf. Door zijn sterk wortelgestel kan ik wel steeds de plantjes vanuit het terras verplanten naar elders in de border. De moederplanten echt laten
overwinteren is me, ondanks de zachte winters, nog nooit goed gelukt. Nog advies hierover?

>

Anoniem op 3 september 2015 om 08:24

Hoi Jeroen, je bedoelt vast de hoge verbena bonariensis, die houdt van droogte en zon. In de schaduw komen ze niet terug. Zoek naar een schaduw plant, wat dacht je hiervan? Ook paars, maar dan heel laag: http://www.tuinieren.nl/plant/kruipend-zenegroen-ajuga

>

Anoniem op 31 augustus 2015 om 16:01

Ik vraag me af hoe het zit in de schaduw. Ik heb namelijk een oprit maar groeien druiven overheen en dan heb ik de hele zome schaduw waardoor gras doodgaat. nu dacht ik er aan om verbena te planten. Is dat te doen of groeit het te hoog? En komen ze dan volgend jaar weer uit of moeten ze iedere jaar opnieuw geplant worden?

>

Anoniem op 28 mei 2015 om 08:28

Hoi Richard, jazeker! Als je ze nu topt, krijg je een mooi vertakte plant die meer bloemen zal geven. Ze beginnen iets later met bloeien maar gaan wel langer door. ~Marie

>

Anoniem op 23 mei 2015 om 08:17

Ik heb deze plant gezaaid. Ze groeien goed nu en de eerste planten zijn al25cm hoog. Ik vraag me af of ik ze moet intoppen of niet.

>

Anoniem op 16 april 2015 om 08:53

Beste Annelin, ogen dicht en snoeien! Het lijkt zonde maar de plant groeit er beter van. Knip de oude stengels tot op ca 10 cm boven de grond terug. Top de zijscheuten, dan krijg je een bossige plant. Laat hem daarna gewoon doorgroeien. ~Marie

>

Anoniem op 13 april 2015 om 19:50

Hallo,
Ik heb sinds vorig jaar verbena bonariensis in mijn tuin. Ik lees op internet dat je ze net boven grond moet snoeien. Alleen groeien er bij mij ook nieuwe scheuten aan de zijtakken. Moeten ik de verbena dan toch tot de grond snoeien of de nieuwe scheuten laten zitten? Alvast bedankt.

Mvgr. Annelin

>

Anoniem op 9 april 2015 om 19:33

Mooi

>

Anoniem op 24 september 2014 om 18:56

Wat is de Verbena bonariensis mooi. Kan iemand me zaad leveren?