kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

IJzerhard

De Verbena hastata komt uit de VS en Canada. Het is een wat minder vaak gebruikte borderplant, die het mooist is als er een hele groep van geplant staat. Dan vallen de zeer kleine bloemetjes in de (na)zomer van het meeste op. Ze zijn verzameld in korte rechtopstaande aartjes en violetpaars van kleur. Aardig van deze soort is dat hij sterk vertakt en aan elke vertakking weer een nieuwe bloem ontstaat.

Is Verbena hastata een weefplant?

Verbena’s zijn rijk bloeiende planten uit tropisch en meer gematigd Amerika. Er zijn veel hangplanten of klimplanten bij en het onderhoud is erg gemakkelijk. Ziedaar de redenen waarom ze steeds populairder worden. Bovendien zijn ze door hun open structuur erg mooi in allerlei plantencombinaties. De opgaande soorten zijn ideale zogenaamde weefplanten, waarbij ze andere planten in een border met elkaar verbinden.

Wat is de functie van IJzerhard?

Er is een soort die bij ons in de natuur voorkomt, Verbena officinalis, die al sinds de oudheid in gebruik is als medicijn tegen diverse kwalen. In de middeleeuwen ook tegen wonden door ijzeren wapens, een verklaring voor de naam ijzerhard. Door deze werking werd het kruid als heilig gezien in verschillende culturen en zou het beschermen tegen het kwade. Daarom droegen Romeinse priesters een krans van ijzerkruid om de nek en maakten magiërs met dit kruid pantsers ondoordringbaar, nog een naamsverklaring. Helaas hebben de soorten voor de tuin een minder interessante historie, maar ze zijn wel veel decoratiever.

Wat is een geschikte standplaats voor Verbena hastata?

Verbena’s houden vooral van warme, zonnige groeiplaatsen. Liefst ook beschut. Droogte is niet gauw een probleem, maar bij langdurige droogte is water geven wel aan te raden. Zeker ’s winters mag de grond niet te lang nat blijven. Zorg voor winterbescherming bij de overblijvende soorten, want ze zijn maar matig winterhard. Opgaande soorten eventueel pas in het voorjaar opschonen, de uitgebloeide stengels kunnen heel decoratief zijn. Planten in potten worden meestal al in het najaar weggedaan.

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Planten in potten vaker voeding geven. Zet Verbena hastata op een zonnige plaats. Hij kan in elke normale tuingrond staan. Maar houdt er niet van droog te komen te staan.

qb75i4f8sai5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Verbena hastata

Familie

ijzerhard

Familie latijns

hastata

Onderhoud

Verzorging

Geef water bij droogte.

Snoeien

Afknippen in voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

125

Beschrijving

100-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

violetpaars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend