WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Iep

De iep is een typisch Hollandse boom, getuige ook de Latijnse naam voor deze boom: Ulmus hollandica. Lees meer over deze boom.

Hoe hoog wordt de Ulmus hollandica?

De iep of olm Ulmus hollandica is een kruising van twee andere iepsoorten. Het is een kanjer die redelijk snel groeit tot een hoogte van dertig tot veertig meter. Hij loopt al vroeg uit, in maart.

Is de Iep een bedreigende boomsoort?

Iepen of olmen zijn typisch Hollandse bomen die momenteel sterk worden bedreigd. De iepspintkever boort prachtige gangen in het hout. Dat is op zich nog niet zo erg. Echter, door van de ene naar de andere boom te gaan, verspreiden zij een schimmel die de sapstroom van de iep verstopt. Bij warm weer krijgt de boom daardoor onvoldoende vocht bij zijn bladeren, die verwelken en bruin worden. Vervolgens sterft het langzaam af. Mocht dit onverhoopt bij jou gebeuren, dan dien je direct de gemeente te waarschuwen om de boom volledig te verwijderen. De afgelopen decennia is veel onderzoek besteed aan het kweken van resistente rassen, maar deze zijn nog niet gevonden. Pessimisten verwachten daardoor dat de meeste soorten over vijftig jaar niet meer in ons land voorkomen. Dat is jammer, want het is een sierlijk boom.

Wanneer bloeit de Olm?

Zeer goed bestand tegen zeewind en luchtverontreiniging. De bloei stelt niets voor (roodbruine helmknopjes), maar de gevleugelde vruchten rijpen zeer snel en vallen in mei al van de boom. Vroeger lagen de Amsterdamse grachten er vol mee.

Hoe kan ik de Ulmus hollandica onderhouden?

Er is geen onderhoud nodig voor de iep. Houd alleen de iepenziekte in de gaten. Te herkennen aan verwelkte en bruine bladeren. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op onze site. Daarnaast kan je op de site terecht om meer te weten te komen over tuinieren. Blijf bijvoorbeeld op de hoogte van het laatste tuinnieuws.

Bestel de plant hier.

9tk5jok868tt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ulmus hollandica

Familie

iep

Familie latijns

hollandica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei niet nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

elke tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

3000

Maximaal

4000

Beschrijving

30-40 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roodbruin

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend