kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hosta

Hosta sieboldiana ‘Frances Williams’ heeft een groot, grijsachtig blad met een gele rand. Zijn grote hartvormige bladeren trekken meteen de aandacht. Naast mooi blad heeft de hosta vaak ook nog een prachtige bloei in een bescheiden kleur. Bij sommige soorten kan de bloemstengel wel anderhalve meter hoog worden. Bij mooi weer worden opvallende zaaddozen gevormd. De lila bloemen, die op hoge stengels bloeien, maken de plant extra bijzonder. Bij sommige hosta’s duurt het jaren voordat de planten er mooi uitzien. ‘Frances Williams’ is echter al van jongs af aan zeer aantrekkelijk.

Is Hosta sieboldiana ‘Frances Williams’ geschikt voor de tuin?

Hosta sieboldiana, die in het Nederlands ook wel hartlelie of funkia wordt genoemd, komt uit Japan. Het is een van de betere hosta’s voor de tuin en zeker een die erg geliefd is. Hij is fors, met grote stevige bladeren die breed en hartvormig zijn. De bovenkant van de bladeren is grijsgroen, de onderzijde wat groener. De zware bloementros met bijna witte tot heel licht mauve bloemen steekt maar net boven de bladmassa uit. De bloeiperiode valt in juni-augustus.

Hoe bloeit de hosta?

Hosta’s. You hate them or love them. De hostahaters vinden dit een ouderwetse plant. De planten staan vaak een beetje treurig in de tuin met gaten in hun bladeren, nadat slakken zich eraan te goed hebben gedaan. De hostaliefhebber waardeert deze verrassende, bloeiende bladplant echter zeer. Bij het uitkomen is het blad nog opgerold. Als het voldoende ver boven de grond uitsteekt, rolt het zich sierlijk uit. Dan volgt een periode waarin het blad in volle glorie wordt getoond. Vervolgens krijgen bepaalde soorten ook nog een mooie herfstkleur. Als je beschermende maatregelen hebt getroffen, wordt het blad in deze periode niet aangevreten door slakken en kun je er het hele seizoen van genieten.

Waar kan ik de hosta planten?

De Hosta sieboldiana ‘Frances Williams’ groeit in feite in elke normale tuingrond, die lichtvochtig is en voldoende voedsel bevat. Lichte schaduw heeft de voorkeur, maar in de volle zon doet hij het ook goed als de grond extra vochtig is.

Hoe bestrijd ik slakken op Hosta ‘Frances Williams’?

De hosta kan met allerlei middeltjes tegen slakken worden beschermd. Zie ook Verzorgen in detail. Veel van deze middelen kunt u het beste onder het blad verbergen. Aangetast blad kunt u afsnijden in juli. Als u een zandgrond heeft kunt u het best in het voorjaar de grond licht bemesten. ‘Frances Williams’ houdt van schaduwrijke en vochtige grond.

i3b54968gwf1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hosta 'Frances Williams'

Cult

'Frances Williams'

Familie

Hosta

Familie latijns

sieboldiana

Onderhoud

Verzorging

In de zon bij droogte water geven.

Snoeien

In juli terugsnijden na aantasting door slakken.

Bemesting

Op zandgrond bemesten.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw wordt geprefereerd

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

70

Beschrijving

50-60 centimeter bladmassa, ± 70 centimeter bloeihoogte

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend