WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hertshooi

Is Hertshooi wintergroen?

De hertshooi Hypericum ‘Hidcote’ komt vermoedelijk uit China en is bij ons zeer goed vorstresistent. Het is een vrijwel wintergroene heester (alleen in strenge winters valt het blad) en wordt een ruime meter hoog.

Waarvoor wordt Hypericum gebruikt?

De geslachtsnaam Hypericum is genoemd naar een van de soorten, namelijk Sint-Janskruid. Het Griekse hyper betekent ‘boven’ en eikon ‘beeld’. Bedoeld is het hemelse beeld van de evangelist Johannes die de draak op afstand houdt, wat ook medicinaal is gemeend. Dit inheemse kruid wordt toegepast als ontstekingsremmer, pijnstiller en antidepressivum. De werkzame stof is afkomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten.

Wanneer bloeit Hypericum ‘Hidcote’?

Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen.

Welke ondergrond is geschikt voor Hertshooi?

Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats is het meest geschikt. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is.

Hoe kan ik Sint-Janskruid snoeien?

De bloemen bloeien op eenjarig hout, dus kun je het beste elk voorjaar de struik terugsnoeien tot tien centimeter boven de grond. Geef in het voorjaar na het opschonen een goede organische basisbemesting. De Hypericum ‘Hidcote’ vriest vaak in en heeft dus winterbescherming nodig.

Meer informatie over het beschermen van planten tegen vorst is te vinden op de site. Bij droogte is tijdig water geven belangrijk.

 

Bestel de plant direct.

e9056al802wf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Hypericum 'Hidcote'

Cult

'Hidcote'

Familie

hertshooi

Onderhoud

Verzorging

Bij strenge vorst winterbescherming nodig.

Snoeien

Elk voorjaar drastisch terugsnoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

125

Beschrijving

100-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

goudgeel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

wintergroen