WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de Hertshooi

Hertshooi of Hypericum ‘Hidcote’

De hertshooi, in het Latijns Hypericum ‘Hidcote’ en familie van Hypericaceae, komt vermoedelijk uit China. Het is een heester die een ruime meter hoog wordt en als vaste plant in de tuin geplant kan worden. De plant heeft opvallend gele bloemen in de bloeitijd. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen.

Hertshooi familie van Sint-Janskruid

Hypericum is vernoemd naar Sint-Janskruid, het Griekse ‘hyper’ betekent ‘boven’ en ‘eikon’ ‘beeld’, doelend op het hemelse beeld van de Evangelist Johannes die de draak op afstand houdt. Dat is tegelijkertijd symboliek voor het gebruik van Sint-Janskruid als ontstekingsremmer, pijnstiller of antidepressivum. De werkzame stof is afomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten.

Waar kun je de hertshooi planten?

De hertshooi houdt van een zonnige plek tot een plek met halfschaduw. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is. 

Is Hertshooi wintergroen of winterhard?

De hertshooi kan tegen vorst en is een vrijwel wintergroene heester van een meter hoog, alleen in hele strenge winters zal het blad gaan vallen. De Hypericum ‘Hidcote’ kan invriezen en en heeft dus misschien winterbescherming nodig. Meer informatie over het beschermen van planten tegen vorst is te vinden op de site.

Wat is de bloeitijd van de Hypericum ‘Hidcote’?

Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. Vaak start de bloei van de herts hooi in de maand juli en gaat door tot en met eind augustus. 

Hoe kan ik Hertshooi snoeien?

De bloemen van de hertshooi bloeien op eenjarig hout, dus kun je het beste elk voorjaar de struik terugsnoeien tot tien centimeter boven de grond. Geef in het voorjaar na het opschonen een goede organische basisbemesting

Hertshooi kopen voor in de tuin

Hertshooi (hypericum calycinum) bodembedekker - 6-pack

Hertshooi (hypericum calycinum) bodembedekker - 6-pack

Plantenwinkel.nl Hertshooi (hypericum calycinum) bodembedekker - 6-pack - 1 stuks
€ 99,99 bij
hz258aj854tm_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Hypericum 'Hidcote'

Cult

'Hidcote'

Familie

hertshooi

Onderhoud

Verzorging

Bij strenge vorst winterbescherming nodig.

Snoeien

Elk voorjaar drastisch terugsnoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

125

Beschrijving

100-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

goudgeel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

wintergroen