WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Heiligenbloem

Is de Santolina charmaecyparissus geschikt als borderplant?

Santolina chamaecyparissus, zoals de heiligenbloem officieel heet, kom je tegen van de Pyreneeën tot in Noordwest-Italië. Grijsbladige planten brengen rust in de kleurrijke border. Soms als haagje gebruikt. Sterk vertakkend en opvallend geurend, wintergroen dwergstruikje, dat overigens steeds bij vaste-plantenkwekers in cultuur is. De zeer kleine blaadjes van de Santolina chamaecyparissus zijn kamvormig en veerdelig. De plantjes worden tot 50 cm hoog. De alleenstaande bloemhoofdjes bestaan uitsluitend uit gele buisbloempjes. De bloei vindt plaats in juli-augustus.

Hoe hoog wordt de Heiligenbloem?

Het zijn kleine struikjes met veelal veerdelige bladeren, die afwisselend geplaatst zijn. De groeivorm is meestal min of meer rond. De hoogte bedraagt zelden meer dan 50 cm. In de zomerperiode bloeit deze sterk geurende plant met meestal gele, soms witte bloemhoofdjes. Deze missen de lintbloempjes en bestaan dus uitsluitend uit buisbloempjes (‘knoopjes’). De bloemhoofdjes staan alleen aan het eind van vrij lange dunne steeltjes.

Hoe kan ik de Heiligenbloem snoeien?

Alleen zonnige en warme standplaatsen komen in aanmerking. Dit valt ook wel af te leiden uit hun natuurlijke groeiplaatsen. De grond moet goed doorlatend zijn. Snoei wordt goed verdragen. Kans op vorstschade bij strenge vorst is aanwezig. In dat geval in het voorjaar diep terugknippen. Daarnaast zijn er meer tips om planten tegen vorst te beschermen. Heiligenbloem groeit alleen goed op zonnige, beschutte plaatsen en in grond die heel vlot overtollig water kwijt raakt (met name in de winterperiode). Bescherm de struikjes in de winter.

 

Bestel de plant direct.

uxh5u3y8wi6t_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Santolina chamaecyparissus

Familie

heiligenbloem

Familie latijns

chamaecyparissus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar snoeien.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig

Bodem

normale, goed ontwaterende tuing

Vochtigheid

betrekkelijk gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen