WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hazelaar

In februari en maart bloeit Corylus maxima ‘Purpurea’ al vroeg met roodbruine katjes die vrolijk aan de takken bungelen. De Nederlandse naam van deze hazelaar is lambertsnoot.

Wat voor een bladeren heeft de hazelaar Corylus maxima ‘Purpurea’?

Corylus maxima dankt zijn naam aan het mooie grote blad dat in de herfst geel kleurt. De hazelaar kan goed gesnoeid worden en krijgt dan ook extra groot en breed blad. De soort Corylus maxima heeft verschillende cultivars, maar de soort zelf is niet in cultuur. In Nederland wordt Corylus maxima ‘Purpurea’ veel gezien in tuinen en is geliefd om zijn donkere grijspaarse blad. Het gekleurde blad is voor veel mensen aantrekkelijk omdat het mooi combineert met andere kleuren. Hoe jonger en hoe meer in de zon, hoe feller de bladeren diep donkerpaars kleuren. Ook de schors en de eventuele hazelnootjes zijn donkerpaars van kleur.

De hazelaar

De gewone hazelaar is natuurlijk vooral bekend door zijn heerlijke hazelnoten, maar ook door de katjes die al vroeg in het jaar verschijnen. De hazelaar kan tot 6 meter hoog worden en krijgt een mooie brede vorm. In Zuidoost Europa en Klein Azië waar de hazelaar van nature voorkomt zit hij vol hazelnoten. In ons land is het wel mogelijk dat er nootjes in de boom komen als de bloemen niet bevriezen in het vroege voorjaar, maar vaak worden de nootjes dan alsnog niet goed rijp.

Hoe kan ik de hazelaar snoeien?

Hazelaar is goed te snoeien en kan zelfs als haag gebruikt worden. Als u niet snoeit behoudt hij zijn mooie natuurlijke vorm, maar er komen meer noten aan de struik als u wel snoeit en hij wordt natuurlijk wat compacter. De rondknopmijt kan de knoppen doen opzwellen, waardoor ze niet meer kunnen uitlopen. U kunt de aangetaste takken wegknippen. Een hazelaar snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen. Corylus maxima ‘Purpurea’ heeft een betere en warmere standplaats nodig dan de gewone hazelaar. In de volle zon wordt het blad mooier paars. Als u hem regelmatig snoeit, krijgt hij extra groot blad.

Wil jij misschien een hazelaar planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

 

Bestel de plant direct.

r1y599288kd2_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Corylus 'Purpurea'

Cult

'Purpurea'

Familie

gewone of groenbladige hazelaar

Familie latijns

maxima

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven.

Snoeien

In de winter snoeien.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

ja

Bodem

vruchtbare, vochtige, goeddoorla

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, half schaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

purper

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend