WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Haagbeuk

Beuk en haagbeuk worden vaak met elkaar verward, maar ze zijn niet eens familie van elkaar. Lees meer over de Haagbeuk ‘Fastigiata’.

Kan de Carpinus betulus ‘Fastigiata’ als haag gebruikt worden?

De haagbeuk Carpinus betulus ‘Fastigiata’ heeft opstaande takken waardoor hij zuilvormig is. De Carpinus betulus ‘Fastigiata’ is daardoor zeer mooi als boom, maar hij kan ook heel goed als haag worden gesnoeid. Vooral ’s winters wordt een haagbeuk vaak voor een beuk aangezien. Zowel schors, blad als knoppen lijken erg veel op elkaar. Maar de beuk is niet eens directe familie. De haagbeuk is veel nauwer verwant aan berk, hazelaar en andere katjesdragers. Zoals de naam al duidelijk maakt, is de haagbeuk in tuinen vooral bekend als haagplant. Dat dankt hij aan z’n eigenschap dat hij op beschutte plekken een deel van zijn blad vrij lang vast kan houden (maar niet zo lang als de beuk). Daardoor ontstaat er een in de winters gedeeltelijk dichte, maar toch bladverliezende haag die meestal voldoende privacy garandeert. Veel mensen vinden een haag van beuk mooier omdat deze dichter is. Echter, de haagbeuk groeit sneller. Gelukkig komt deze kleine boom met zijn kronkelige stam ook op veel plaatsen vrijstaand voor. Zijn takken steken meestal vrij recht omhoog en zware zijtakken vergroeien daardoor vaak met de stam.

Wanneer bloeit de Haagbeuk?

Op de grijze schors ontstaat bij oudere bomen een heel netwerk van zilverkleurige lijntjes. De vrij onopvallende bloei valt in april tot mei. In juni kunnen er vruchten aan de planten zitten en kunnen de planten zichzelf soms uitzaaien. De herfstkleur van het lichtgroene, beukachtige blad is geel tot geeloranje. Het hout van de haagbeuk werd vroeger vanwege zijn grote hardheid, gebruikt voor de productie van tandwielen.

Wat voor bodem heeft de Carpinus betulus ‘Fastigiata’ nodig?

De bomen en hagen groeien zowel op zware als lichte grond, zolang deze voldoende vochthoudend is. Zonodig tijdens droogte extra water geven aan de Carpinus betulus ‘Fastigiata’. De planten stellen ook qua bezonning weinig eisen, maar een haag wordt van onderen kaal als op die plek te weinig licht valt.

Hoe kan ik de Haagbeuk het beste snoeien?

Het is het beste haagbeuk als haag twee keer per jaar te snoeien. Eén keer in het vroege voorjaar en nog eens rond de langste dag (21 juni). Extra bemesting is zeker bij hagen nodig om te zorgen dat de wortels niet te ver weglopen. Zorg dat de grond rond de stammen voldoende open en voedselrijk blijft.

 

Bestel de plant direct.

2oi53qa8vi45_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Carpinus 'Fastigiata'

Cult

'Fastigiata'

Familie

haagbeuk

Familie latijns

betulus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei hagen in voorjaar en zomer. Bomen in juni.

Bemesting

Bij hagen voedzame grond bij de stammen.

Winterhard

goed

Bodem

voedselrijke niet te droge grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

1500

Beschrijving

tot 15 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend