WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gewone acacia

Hoe hoog kan de Gewone acacia worden?

De gewone of valse acacia (Robinia pseudoacacia) is een snelgroeiende boom die 25 m hoog kan worden. Hij werd en wordt meestal als straat- en parkboom aangeplant.

Wat is de functie van de Robinia pseudoacacia?

Tegenwoordig is met name het hout van de acacia erg geliefd. Qua duurzaamheid is dit hout namelijk te vergelijken met tropisch hardhout. Het enige probleem hierbij is dat de stam van deze boom niet helemaal recht wil groeien. Al van ver herken je deze boom aan de schilderachtige kroon, waar bij sterke wind gemakkelijk takken van kunnen afbreken. Plaats je auto dus niet onder deze boom bij stormachtig weer. De takken zijn voorzien van okselbladdoorns. Deze doorns zijn eigenlijk ook bladeren en het krachtigst aan het jonge schot.

Wanneer staan de Acacia in bloei?

Robinia komt heel laat in blad, vaak pas tegen juni. De boom bloeit in juli met 10 tot 12 centimeter lange hangende witte, gelige of roze trossen vlinderbloemen, die honingzoet geuren en veelvuldig door bijen worden bezocht. De vruchten zijn 5 tot 10 centimeter lange peulen die bij het rijpen donkergrijsbruin worden en vaak laat tot in de winter aan de boom blijven hangen. Ze bevatten kleine, harde zaden die in ons klimaat niet altijd kiemkrachtig zijn.

Is het nodig om de Robinia pseudoacacia te snoeien?

Alle soorten vormen zogenaamde wortelopslag (er verschijnen rond de wortel nieuwe boompjes) die verwijderd moeten worden. De gewone Robinia hoef je niet te snoeien, behalve dode takken eruit knippen.

In de plantenindex is nog meer informatie te vinden over diverse soorten bomen, planten en bloemen. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje!

Daarnaast is op de website meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin, neem hiervoor eens een kijkje op onze tuinblog.

Bestel de plant direct.

h5x537q8m0rv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Robinia

Familie

gewone of valse acacia

Familie latijns

pseudoacacia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen dode takken weghalen.

Bemesting

Geef kalk in het najaar.

Winterhard

goed

Bodem

alle tuingronden

Vochtigheid

vrij droog tot matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

1200

Beschrijving

hoger dan 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend