WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gedoornd hoornblad

Is de Gedoornd hoornblad een zuurstofplant?

Het gedoornde hoornblad, Ceratophyllum demersum,  is een voor de vijver en buitenwateren uitzonderlijk belangrijk plantengeslacht. Alle soorten hoornblad zijn namelijk geweldige zuurstofleveranciers in het water. Zuurstofplanten zijn onderwaterplanten die overdag in het licht uit hun blad pure zuurstof afscheiden en daarmee een geweldige bijdrage leveren aan een gezond biologisch evenwicht in het water. De omzetting van afvalstoffen in kan alleen maar gezond verlopen als er voldoende zuurstof voorhanden is. Zo niet, dan wordt het één stinkende massa. Daarnaast consumeren zij hetzelfde voedsel als algen en remmen daardoor de algontwikkeling in de vijver. Verder is de Ceratophyllum demersum belangrijk voor vissen om eieren aan af te zetten.

Is de Ceratophyllum demersum inheems?

Gedoornd hoornblad is een ook hier inheemse soort. De planten hoeven niet in de vijver te worden geplant. Ze vormen niet eens wortels, maar zweven in het water als bebladerde stengels. Ze bloeien ook onder water. Het stuifmeel van de manlijke bloemen zweeft in het water en bevrucht zo de vrouwelijke bloemen. De soort heet gedoornd omdat de vruchtjes drie stekels hebben. Tegen de winter vormen de planten bebladerde spruiten die dieper in het water overwinteren. De rest van de plant sterft dan af.

Wat voor bodem is geschikt voor Gedoornd hoornblad?

Speciaal onderhoud heeft de Ceratophyllum demersum niet nodig. Zorg dat de planten voldoende licht houden (het vijveroppervlak niet verder dan eenderde met planten laten volgroeien). Meer informatie over vijverplanten planten is te vinden op de site. Het kan ook nodig zijn de plantenmassa uit te dunnen als er te veel planten inkomen.

Hoe vermijd ik draadalg op de Ceratuphyllum demersum?

Voorkom dat draadalg de planten verstikt. Draadalg is te herkennen aan de groene sliertige massa die zich rond de planten bevindt. Je verwijdert dit het beste met een stok die je in het water steekt en ronddraait, zodat je de alg om de stok windt. Een vijver is mooi maar zo nu en dan moet je deze wel onderhouden. Zo is er in elk jaargetijde wel weer een ander klusje te doen. Zo houdt u de vijver mooi en schoon.

 

Bestel de plant direct.

71u55j88vope_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

winterspruiten

Latijns

Ceratophyllum demersum

Familie

gedoornd hoornblad

Familie latijns

demersum

Onderhoud

Verzorging

Eventueel delen verwijderen.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

geen

Vochtigheid

groeit in het water

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon en lichte schaduw

Hoogte

Beschrijving

n.v.t.

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

winterspruiten