WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gebroken hartje

Is het gebroken hartje geschikt als borderplant?

Het gebroken hartje Dicentra formosa komt uit Noord-Amerika (van Californië tot Zuidwest-Canada). Het is een uitstekende borderplant, zeker in gezelschap van bijvoorbeeld Astilbe, Epimedium en akeleien, in de plantenindex is meer informatie over deze planten te vinden.

Wanneer bloeit de Dicentra formosa?

De Dicentra formosa heeft waterige stengels en twee- tot driemaal geveerde, langgesteelde bladeren. De bloemen van de Dicentra formosa zijn donkerroze en hangend, die verzameld zijn in iets knikkende trossen. Het gebroken hartje bloeit twee keer: een eerste bloei in de periode eind april-juni en een tweede in augustus-september. In gesloten toestand van de bloem zijn de stamper en meeldraden omgeven door twee schutbladen.

Hoe komt het gebroken hartje aan haar naam?

Dicentra heeft haar Nederlandse naam te danken aan de vorm van de bloem. Met een beetje fantasie is deze hartvormig. De Griekse betekenis van de naam is gerelateerd aan de bouw van de bloem. Di = dis en betekent dubbel en centra is afgeleid van kentron = spoor.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Dicentra formosa?

Een vochthoudende grond en een halfbeschaduwde plaats zijn noodzakelijk. Planten die in voedzame (klei)grond groeien worden aanzienlijk hoger dan planten die het moeten stellen met een voedselarme zandgrond. Dicentra formosa houdt van een vochthoudende grond en verdraagt wat schaduw bijzonder goed. Soms vertonen de planten op gunstige plaatsen een zeer sterke groei, ze kunnen zelfs wat woekeren. Maak bij het aanleggen van een tuin eerst een beplantingsplan zodat alle planten goed uitkomen.

 

Bestel de plant direct.

pzy5opy82xs6_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Dicentra formosa

Familie

gebroken hartje

Familie latijns

formosa

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Regelmatig bemesten met bladhumus.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

40

Beschrijving

30-40 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood, crème

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend