WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fluweelhortensia

Wat voor bloemen krijgt de Fluweelhortensia?

De Hydrangea aspera wordt in het Nederlands ook wel fluweelhortensia genoemd. Dat komt door de viltige beharing van de bladeren van de Hydrangea aspera. De grootte en de groengrijze kleur zorgen voor een opvallende verschijning. De bloemen staan in schermen die uit twee delen bestaan. In het midden staan kleine wit tot paarse bloemetjes en daarom heen een ring van grote witte bloemen. De bloemschermen van de Hydrangea aspera alleen zijn al prachtig, maar deze hortensia heeft nog een extra attractie. De soms wel 30 cm grote bladeren zijn grijs, viltig behaard. Dat maakt deze heester heel uniek. Hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand.

Wat voor bodem is geschikt voor de Hydrangea aspera?

De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Hoe kan ik de Hortensia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop verschillende hortensia’s worden gesnoeid is verschillend. Deze hortensia bloeit het mooist op eenjarige scheuten van juli tot en met augustus. Elk voorjaar kun je deze struik terugsnoeien op twee tot drie ogen en dunne takken verwijderen. Hierdoor ontstaat op den duur een soort knotboompje of knotstruikje. In het artikel hortensia snoeien is meer informatie hierover te vinden.

Welke ziektes komen voor bij de Fluweelhortensia?

Bij vochtig weer of te beschutte stand kunnen schimmelziekten optreden. Verder kan de heester last hebben van bladluizen, dopluizen, sapsnuitkevers, meeldauw en spint. Hiervoor zijn diverse bestrijdingsmiddelen waaronder een aantal op natuurlijke basis te koop. Daarnaast hebben we op onze site een aantal tips over hoe je ziekten en plagen kunt bestrijden.

Bestel de plant hier.

s435i2a8slb3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea aspera

Familie

fluweelhortensia

Familie latijns

aspera

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien in het voorjaar.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot vier meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

violet met witte rand

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend