WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eendagsbloem

De eendagsbloem Tradescantia ‘J.C. Weguelin’ is een traditionele variëteit. Hij bloeit met hemelsblauwe bloemetjes.

Hoe hoog wordt de eendagsbloem?

Deze eendagsbloem behoort tot de Tradescantia Andersoniana-groep. Dit zijn opgaande vaste plant die ruim een halve meter hoog worden. De bloemen hebben drie gekleurde bloemblaadjes (bij de wilde soort violet van kleur) en staan met enkele bij elkaar. Er zijn vaak lichtviolet gekleurde schutbladeren aanwezig. De eendagsbloem bloeit vanaf juni tot in oktober.

Hoe bloeit de eendagsbloem?

Gelukkig krijgt de eendagsbloem telkens weer nieuwe bloemen. Zo kun je de gehele zomer genieten van de bloei van deze plant. Echter, een individuele bloem bloeit maar voor een dag. Een bundel bevat altijd drie bloemen, die meestal kort na elkaar bloeien. Ze openen zich in de morgen en sluiten zich voor altijd in de namiddag. Opvallend zijn de behaarde meeldraden. De haartjes van de meeldraden zijn slechts een cellaag dik. Ze worden wel gebruikt bij biologielessen om onder een microscoop te bekijken.

Waar komt de eendagsbloem oorspronkelijk vandaan?

Oorspronkelijk komt deze plant uit Amerika. Opvallend zijn de stengels. Ze zijn zeer saprijk, maar helaas niet zo stevig. Daarom moeten deze planten meestal gesteund worden want bij een beetje wind gaan ze om. Tradescantia is een geslacht van ongeveer 70 soorten overblijvende planten en is vernoemd naar twee Britse hoveniers en plantenverzamelaars: John Tradescant sr. (-1638) en zijn zoon John Tradescant jr. (-1662); beiden waren tuinman aan het hof van koning Karel I van Engeland.

Hoe moet ik de eendagsbloem verzorgen?

Eendagsbloemen groeien graag vrij vochtig daarom is water geven belangrijk.  Verder hebben eendagsbloemen veel licht nodig.
Elke normale tuingrond volstaat. Mest zorgt voor een extra lange bloeitijd. Steunen is noodzakelijk voor deze plant.

Inspiratie voor de tuin

Wilt u op de hoogte blijven van het laatstetuinnieuws dan kan dat door eens een kijkje te nemen op het blog. Hier vindt u het leukste nieuws, informatie over evenementen en ideeën over tuinieren. Daarnaast kunt u op de website ook veel inspiratie opdoen. Dit door bijvoorbeeld de kijktuinen te bekijken.

kyh51p586ej6_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Tradescantia 'J.C. Weguelin'

Cult

'J.C. Weguelin'

Familie

eendagsbloem

Onderhoud

Verzorging

Steun lange planten.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Eventueel bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

80

Beschrijving

60-80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

hemelsblauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend