WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dwergmispel Major

Wat zijn eigenschappen van de Cotoneaster dammeri ‘Major’?

De dwergmispel Cotoneaster dammeri ‘Major’ heeft een groter blad (tot 3 centimeter diagonaal). De dwergmispels of Cotoneaster vormden ooit een van de grootste heestergeslachten voor de tuin omdat ze allemaal zo mooi en veelzijdig zijn. Cotoneaster dammeri is een vrij plat groeiend (tot 25 centimeter) bodembedekkend struikje dat zich via kruipende en wortelende takken uitbreidt. Alleen in zeer strenge winters kan het leerachtige blad verbruinen en afvallen. De witte bloemen in mei zijn talrijk en worden gevolgd door rode bessen. Deze dwergmispel kan een deel van het blad verliezen tijdens een strenge winter. De plant is tevens gevoelig voor bacterievuur.

Waar kan ik de Cotoneaster dammeri ‘Major’ voor gebruiken?

Of je hem nou gebruikt als bodembedekker, taludplant, een mooie bloeier, een sierlijke bessenplant of een struikje op stam, Cotoneaster heeft het allemaal in zich. De euforie over deze plant de dwergmispel is een beetje getemperd toen ontdekt werd dat een aantal soorten waardplant was voor het gevreesde peren- of bacterievuur.

Soorten Cotoneasters

Wat nu nog aan Cotoneasters in tuinen wordt gezet, kan absoluut geen kwaad. Geniet dus volop van die vooral kleinbladige soorten die zo mooi bloeien, soms fantastische bodembedekkers zijn, die de grond op hellingen helpen vasthouden en die groenblijvend of bladverliezend kunnen zijn. De hogere, groenblijvende soorten zijn iets minder winterhard. Die moeten dus beschut staan. Na de rijke bloei – behorend tot de familie van de rozen lijken de bloemen wel kleine roosjes – volgen bij veel soorten vaak prachtige bessen die lang aan de struiken blijven.

Hoe onderhoud ik de Cotoneaster dammeri ‘Major’?

Cotoneasters zijn erg gemakkelijke planten. Ze groeien goed in iedere voldoende voedzame tuingrond die liefst ook humusrijk moet zijn. Ze vragen een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Enkele soorten verdragen ook wat zwaardere schaduw. Snoei kan nodig zijn om de planten compact en binnen de perken te houden. Als je na de bloei snoeit, heb je het jaar erop de meeste bloemen en bessen.

Bacterievuur bij Cotoneaster dammeri ‘Major’

Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Mulchen helpt de humus te verrijken. Zorg dat de grond niet uitdroogt, bij droogte tijdig sproeien is belangrijk! Controleer zo nu en dan op luizen; ook spinselmotten kunnen voorkomen. Bestrijd ze zonodig. Mocht je last krijgen van bacterievuur, dien je direct alle aangetaste delen te verwijderen en te verbranden. Maak het snoeigereedschap ook goed schoon. Bacterievuur is te herkennen aan de verdroogde bloemen, bladeren en bessen, die niet afvallen maar aan de struik blijven. In een latere fase ontstaan bruine en zwarte ‘brand’ plekken op bladeren en takken.

 

Bestel de plant direct.

fug5t1y86ubd_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

vrijwel wintergroen

Latijnse naam

Cotoneaster 'Major'

Cult

'Major'

Familie

dwergmispel

Latijnse familie

dammeri

Onderhoud

Verzorging

In winter beschermen tegen uitdrogende wind en felle zon.

Snoeien

Snoei kan nodig zijn; dan liefst na de bloei snoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

nomale grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

50

Beschrijving

tot 0,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

vrijwel wintergroen